2013. december 17., kedd

Szakdolgozati témák bemutatkoznak: Telepített nyarasok orchideáinak vizsgálata



Az idei nyáron elkezdtük tematikusan vizsgálni a Pannon Ökorégióban található nemes és hazai nyár ültetvények orchideaflóráját. Arra vagyunk kiváncsiak, hogy mely növényi jellemzők és milyen táji-termőhelyi tényezők (életkor, állomanyszerkezet, művelési mód, talaj-jellemzők, környező területek tájhasználata stb.) határozzák meg, hogy milyen jelentősek ezek az élőhelyek a hazai kosborfélék szempontjából. (Eddig is sejtettük, de az új adatokbol még inkább kiviláglik, hogy több faj szempontjábol igen jelentősek.)



 Néha az orchideák ’lakhelye a dzsindzsa’...



Augusztusban a hazai botanikusok levelezőlistáján kértem, hogy akiknek tudomásuk van orchideák telepített nyarasokban való előfordulásáról, azt tudassák velem. Ezúton is szeretném megköszönni adataik közlését Ádám Szabolcsnak, Csábi Miklósnak, Csathó András Istvánnak, Mizsei Edvárdnak, Farkas Sándornak, Gulyás Gergelynek, Nótári Krisztinának, Szabó Máténak, Pócs Tamásnak, Szili Istvánnak, Schurk Lászlónak, Wilfried Voigtnak, Wágner Lászlónak.

 

A Kis-Balatonon, óriási fehérnyárak alatt



A terepmunkában való részvételt köszönöm Takács Attilának, Lovas-Kiss Ádámnak, Ljubka Tibornak, Mizsei Edvárdnak, Nagy Timeának, Süveges Kristófnak, Sramkó Gábornak és Tökölyi Jácintnak. A terepi munka során összesen 150 állományt mertünk fel. Időközben befejeződött a terepi adatok rögzítése és talajminták előzetes feldolgozása. E téren végzett munkájukat ezúton is szeretném megköszönni a közreműködőknek: Süveges Kristófnak, Ljubka Tibornak és Löki Viktornak. Az adatelemzés során végzett munkát pedig Vincze Orsolyának.

 

Nem mindenhol termett babér (akarom mondani: nőszőfű), de azért a kedvünk jó...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése