2013. december 16., hétfő

Olajfaligetek tündöklése és bukása



Az eltűnőben levő, ’hagyományos’, külterjesen művelt olajfaligetek kiváló termőhelyet jelentenek számos mediterrán orchideának. Magam Leszboszon láttam a legnagyobb kiterjedésű és orchideákban leggazdagabb olajligeteket az egész Mediterráneumban. Az előző bejegyzés kapcsán előkerestem néhány fényképet, az első, 2008-as leszboszi utunkról.


Hagyományos művelésű olajfaliget, gazdag aljnövényzettel...


... többek között számos bangó fajjal (például a képeken látható Ophrys homeri-vel és O. minutula-val)

  
Az olajligetek egy részét legeltetik, ilyen esetekben általában elszaporodik bennük a mérgező kistermésű genyőte (Asphodelus microcarpus), de sok más növénynek is otthont adhatnak.


A rombolás (akarom mondani: 'művelés intezifikálódása') egy Pigi környékén található ligetben: a phrygana-szerű cserjés aljnövényzetet eltávolítják és elégetik, majd a talaj felszántják. 

 

Ha ezt Van Gogh látta volna... biztos gyönyörű képet festett volna róla. Pedig ez egy évente (többször) felszántott talajú olajfaliget. Aljnövényzetében egyéves gyomfajok uralkodnak, például pipacs, orchideákat itt hiába keresünk. (Az olajbogyó összegyűjtésére szolgáló, a fák alatt heverő összetekert fekete hálókat leretusáltam a képről.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése