2013. december 16., hétfő

Megporzó limitáció az őszi füzértekercs nagy mediterrán állományaiban



Petanidou és munkatársai a Basic and Applied Ecology című folyóiratban megjelent cikkükben a Mediterráneumban meglehetősen gyakori őszi füzértekercs (Spiranthes spiralis) 88 leszboszi populációjának reproduktív sikerét vizsgálták, öt különböző termőhelytípusban. A virágzás végén populációnként megszámolták a terméses hajtások számát és meghatározták a termésképzési arányt (fruit set). A faj legfontosabb megporzójának a mézelő méh (Apis mellifera) bizonyult. A nagy orchidea állományokban a termésképzési arány szignifikánsan kisebb volt, mint a kisebbekben és ez az olajfa-ligetekben termő populációknak volt ‘köszönhető’. 


Az eredmények alapján a nagy olajfa-ültetvényekben előforduló orchidea állományok pollinátor limitáltak lehetnek, ami mögött a szerzők két tényezőt sejtenek: (1) az olajligetek kevéssé kedvező élőhelyek a házi méhnek; (2) ezek az állományok az utóbbi időben komoly művelési változásoknak (például vegyszeres kezelés) voltak kitéve.

Forrás: Petanidou, T., Duffy, K. J., Karatza, A., & Kantsa, A. (2013): Reduced fecundity in large populations of a Mediterranean orchid – Evidence for pollinator limitation. Basic and Applied Ecology 14: 3643.

 
Őszi füzértekercs (Spiranthes spiralis) virágait megporzó háziméh (Apis mellifera). A fénykép elkészítését és megküldését nagyon köszönöm Mészáros Andrásnak (BfNPI, Pécsely, Veszprém megye).


Őszi füzértekercs virágzó állománya Leszbosz szigetén, Achladeri mellett (photographed by Jan Van Lent source: Orchid blog - The nature of Lesvos)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése