2013. december 16., hétfő

Gymnadenia citotípusok eltérő mikorhiza-specifitása



A poliploidia a növények szimpatrikus speciációjának jelentős mechanizmusa, mégis kevés ismerettel rendelkezünk a más szervezetekkel való kölcsönhatásáról. A mikorrhiza gombák a leggyakoribb növényi szimbionták, amelyek fontos szerepet játszanak a növények tápanyag-utánpótlásában. Tamara Těšitelová és munkatársai a New Phytologist című folyóiratban megjelent cikkükben azt vizsgálták, hogy a változatos ploidia-szintekkel rendelkező orchidea populációk mikorrhiza-közösségei mutatnak-e ploidia-specifitást.
A három citotípussal (2x , 3x , 4x) rendelkező Gymnadenia conopsea fajcsoport (diploid és tetraploid G. conopsea s.s. és diploid G. densiflora) mikorrhiza- társulásait vizsgálták.
Elemezték adult példányok mikorrhizáit vegyes és csak egy ploidia-szintet képviselő populációkban, valamint egy olyan populációban, ahol mindhárom citotípus egymás közvetlen közelében fordul elő. Utóbbi helyen különböző lelőhelyekről, ismert citotípusú populációkból származó magokat is elvetettek, hogy a magoncok mikorrhizáit is vizsgálni tudják. A mikorrhizá gombák az nrITS régió szekvenálásával azonosították.
Minden citotípus domináns mikorrhizái szaprotróf Tulasnellaceae (Basidiomycota) gombák közül kerültek ki. Ennek ellenére , mind a felnőttek és magról nevelt diploid és autotetraploid leszármazottaik jelentősen különböztek a mikorrhiza szimbiontáikban. A mikorhiza-szimbionták elkülönülése a legkifejezettebb abban a populációban volt, ahol a három citotípus egymás közvetlen közelében fordult elő.
A tanulmány elsőként bizonyította, hogy egy növényfaj polyploidizációja együtt járhat a mikorrhiza szimbionták megváltozásával. Ez pedig hozzájárulhat a niche-felosztáshoz és megkönnyítheti a különböző citotípusok keletkezését és együttélését.

Forrás: Těšitelová, T., Jersáková, J., Roy, M., Kubátová, B., Těšitel, J., Urfus, T., Trávníček, P., Suda, J. (2013): Ploidy-specific symbiotic interactions: divergence of mycorrhizal fungi between cytotypes of the Gymnadenia conopsea group (Orchidaceae). – New Phytologist 199: 1022–1033.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése