2013. december 13., péntek

Az orchideapápa és a magyar filatélia



Száztíz éve született Soó Rezső (1903–1980) akadémikus, a debreceni majd budapesti tudományegyetemek iskolateremtő professzora, a 20. századi magyar botanika meghatározó jelentőségű egyénisége. (Életéről és munkásságáról részletesebben megemlékeztem 10 éve, a Kitaibelia című folyóiratban megjelent cikkben.) Középiskolás korától érdekelték az orchideák, majd a világ akkori vezető botanikai kutatóintézetében, Berlin-Dahlem-ben töltött időtől kezdve Soó évtizedeken át az európai orchideaflóra szaktekintélyének számított, amit jelez, hogy a Flora Europaea című összefoglaló munkában ő írt meg számos nemzetséget (például Ophrys, Dactylorhiza).
Életét végigkísérte a gyűjtőszenvedély és többek között ennek köszönhetően Magyarország legnagyobb bélyeggyűjteményét hozta létre, amelyet végrendeletében a Bélyegmúzeumra hagyott. Azt, hogy a filatelisták tisztelték, megbecsülték, jelzi, hogy Debrecenben a Magyar Filatéliai Társaság kezdeményezésére neveztek el utcát Soó Rezsőről.
2003-ban, születésének 100. évfordulóján a Magyar Posta is emléket kívánt állítani Neki, mégpedig egy bélyeg kiadásával. Emlékszem, amikor tanszékvezetőm, Dr. Borbély György megjelent a bélyeggel és örömmel mutatta nekem, egyből mondtam neki, hogy csak egy a bökkenő, hogy a bélyegre Soó egyik tanítványa, Dr. Ujvárosi Miklós arcképe került fel.


A dolgot persze mások is észrevették, mint Galántai Miklós, aki hivatalos lépéseket is tett a Magyar Posta felé, miként Ujvárosi Miklós fiai is. A dologból kisebbfajta skandalum kerekedett, amiről például a 168 óra cikkéből tájékozódhatunk. Bár a Posta nem ismerte be nyilvánosan a hibáját, de a tévnyomat forgalmazását megszüntették.

Magam azért voltam teljesen bizonyos Soó és Ujvárosi fényképeinek elcserélésében, mert az általam szerkesztett, „Magyarországon világhírű” Kitaibelia című növénytani folyóiratban, 2002-ben közöltünk egy fényképpel is illusztrált cikket Horváth Károly tollából Ujvárosi Miklósról. 


De ezzel még nem ért véget a bélyeggel kapcsolatos furcsaságok sora.
1995-ben jelent meg – Sulyok József és Vidéki Róbert barátaimmal társszerzőségben jegyzett – Vadon élő orchideák című könyvünk. 


 Az ominózus bélyegen látható sárga virágú bodzaszagú ujjaskosbor a könyv 110. oldaláról ’származik’, míg az erdei ujjaskosbor virágát ábrázoló grafikához a könyv 52. oldalán megjelent rajz szolgáltatott ’ihletet’.


És itt következik a könyv ill. a bélyeg megfelelő részleteinek összehasonlítása 




4 megjegyzés:

  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  2. És a történet folytatását is tudod, Attila? Én végigkísértem a dolgot, mert az egyik mai élővilágos bélyegeket festő grafikus a barátom, a pályázat során ő kiesett, mire a skandallum után őt kérték meg a kárpótló bélyeg elkészítésére.

    VálaszTörlés
  3. Szia Nikola!
    Örülnék, ha megírnád a történet folytatását.
    Üdv:
    Attila

    VálaszTörlés
  4. Szívesen, Attila, de a pontosság kedvéért megbeszélem Székely kálmánnal, a grafikussal, ő elsőkézből számolhat be majd.

    VálaszTörlés