2020. április 21., kedd

MyHeritage InColor teszt


Ma találkoztam azzal a ténnyel, hogy a MyHeritage nevű cég a honlapján található egy alkalmazás amellyel ingyenesen kiszínezhetjük a régi fekete-fehér fényképeket. (Gondolom ez a kedvelt karantén-tevékenységnek számító fényképnézegetést hivatott feldobni.)
Engem egyrészt tudománytörténeti szempontból érdekelt a módszer: mennyire lehet „életre kelteni” régi botanikusokról készült fényképeket vagy az általuk készített fotókat?
Másrészt nem csak arra voltam kiváncsi, hogy az eredmény mennyire látványos, hanem arra is, hogy mennyire hiteles? Hát, lássuk!
Három 20. századi nagy, magyar botanikus fekete-fehér képeinek színezésével kezdtem.

Boros Ádám
Jávorka Sándor
Soó Rezső
Boros Ádám, Jávorka Sándor és Soó Rezső esetében is találhatók kisebb-nagyobb hibák, de megállapítható, hogy a bőrtónusokat megfelelően kezeli a program (hacsak az ókula nem téveszti meg, mint Boros Ádám esetében). A  Soó Rezső kezében látható növények virágainak színe nem jött vissza, a légybangó, a vitézkosbor és a fátyolos nőszirom esetében sem).

Nézzük meg mire megy a program egy növényfényképpel. Létezik egy fénykép a nyári füzértekercsről, amelyet Pócs Tamás szerint a faj egykori zalai termőhelyén készíthetett az 1950-es években Károlyi Árpád. Az eredmény szerintem igen gyenge.

Nyári füzértekercs
Ezután Vajda Ernő két üveglemezre készült, klaszikus fekete-fehér képét vettem kezelésbe. A kardos madársisakról készült kép talán egy árnyalattal jobb, mint a kétlevelű sarkvirágról készült (utóbbi katasztrofális).



No, jó nézzük meg, hogy mire megy a program egy napjainkban készült színes fényképből átalakított fekete-fehér képpel? Így összehasonlíthatóvá válik az eredeti és a mesterségesen színezett.

Nyírségi homoki legelő agár sisakoskosborokkal: eredeti: felül, az ebből készült fekete-fehér: középen és a mesterségesen színezett kép: alul.

Erdei ujjaskosbor virágzata közelről: eredeti: bal oldalon, az ebből készült fekete-fehér: középen és a mesterségesen színezett kép: a jobb oldalon.
Egy nyírségi agár sisakoskosbor termőhelyen készült fotót és egy erdei ujjaskosbor virágzatról készült képet használtam. Azt el kell ismernem, hogy az olyan dolgokat, mint az ég, felhők, bokor, erdő, "gyep" (amelyek a széles felhasználói réteg családi képein is megjelenhetnek) elég tűrhetően és gyorsan "rekonstruálja" a program.  
Végül megnéztem pár családi képet is. Ezek némileg jobb eredményt adnak, de a szemek és ruhák színét illetően gyakran téved a program. Véleményem szerint ezek alapján, bár a program gazdagíthatja a régi családi fényképeket, de a fekete-fehér növény-fényképek és termőhely-fotók még jelentős kihívást jelentenek számára.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése