2020. április 16., csütörtök

Doktori (PhD) téma a Debreceni Egyetem Juhász-Nagy Pál Doktori Iskola Botanika Programjában


Doktori témát hirdetek nappali tagozatos, állami finanszírozású képzésben hagyományos ökológiai tudás és népi növényismeret témában a Debreceni Egyetem Juhász-Nagy Pál Doktori Iskola Botanika Programjában.



Juhász-Nagy Pál Az eltűnő sokféleség című írásában vetette papírra gondolatait napjaink civilizációs uniformizálódásáról. Az emberiség hajdan nagyon sokszínű és változatos kultúrája, viselkedése, ízlése, étkezése éppúgy válik egysíkúvá, ahogy átveszi a fajgazdag, önnfentartásra képes életközösségek helyét az általunk épített, létrehozott művi környezet. Ezzel a folyamattal persze nem csak természeti (biológiai, földrajzi, tájképi) értékek pusztulnak el, hanem pótolhatatlan kulturális és etnikai értékek is. Évezredek alatt felhalmozott és működőképesnek bizonyult ismeretek felejtődnek el. A Doktori téma keretében eltűnőben lévő (etnobotanikai és hagyományos ökológiai) ismeretek dokumentálását és összehasonlító értékelését tervezzük.



A jelentkezés feltételei: felsőfokú, szakirányú (biológia szakos, biológus, néprajzos vagy történelem szakos) végzettség, érdeklődés a hazai hajtásos növények iránt, angol nyelv legalább középfokú ismerete, MS Office felhasználói ismeretek.

A doktori képzés időtartama: 4 + 4 félév.

Előzetes egyeztetés és további információ: mva@science.unideb.hu

Jelentkezési határidő: 2020. május 15.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése