2020. január 27., hétfő

Csenyéte

Az elmúlt két napban többször találkoztam a médiában Csenyéte község nevével, mint az azt megelőző életemben. Ezzel kapcsolatban idézem fel egy, 2015. március 23-án kelt bejegyzésem részletét, mikor ebben a községben jártunk:

Miközben az ember a nooszféra és a bioszféra interakcióját vizsgálja, nehezen tudja magát függetleníteni a meglátogatott településeken látottaktól: az ország teljes területén elöregedő/elnéptelenedő falvaktól, az elhagyatott, összedűlő félben levő házaktól, a jószágállomány hiánya (illetve a legeltetés és kaszálás elmaradása) miatt becserjésedő/beakácosodó legelőktől/rétektől. A meglátogatott észak-magyarországi falvak jó részében nemcsak vegyesbolt, hanem kocsma sem működik, sőt olyanra is láttunk példát, hogy a templom elhagyottan áll, teteje beomlik, udvarát akácsarjak sűrűsége növi be... Az enyészet illata leng a levegőben.”

Hozzáteszem a faluban kutyán és macskán kívül nincs más (azaz: bevett normák szerint elfogyasztható) háziállat vagy ültetett konyhakerti növény, mint ahogy kerítések sem, és három centiméternél vastagabb átmérőjű fásszárú növény a határban. 

A községet bemutató Wikipédia-szócikk szerint: 'A polgármester, a jegyző és a tanítók mind más településről járnak ide dolgozni. A lakók a földeket nem művelik, az egykori református parókiát lerombolták, a templom bútorzatát, karzatát felvágták és eltüzelték."
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése