2019. május 9., csütörtök

Alkotótársakat keresünk a Magyarország védett hajtásos növényei címmel tervezett könyvhöz

A Csapody István által írt, Védett növényeink című könyv megjelenése (1982) és a Farkas Sándor által szerkesztett Magyarország védett növényei című könyv megjelenése (1999) között 17 év telt el, az utóbbi óta viszont már 20 év. Mára e könyvek csak antikváriumból szerezhetők be, a védett növényfajok köre többször is változott, továbbá az egyes fajokról összegyűlt ismereteink is jelentősen bővültek és egyes fajok veszélyeztetettsége is jelentősen változott. Emiatt úgy véljük, hogy ideje lenne megírni és megjelentetni egy a témakört feldolgozó új könyvet (Magyarország védett hajtásos növényei), amelyet gazdag, informatív és látványos fényképanyaggal szeretnénk illusztrálni. A tervezett formátum és a rendelkezésre álló technikai feltételek, ill. a digitális fotográfia reményeink szerint lehetőséget teremt arra, hogy az egyes taxonok esetében 2–4, különböző – az azonosítás szempontjából lényeges – részletet, állapotot, stádiumot is bemutat-hassunk. A minél teljesebb és hasznosabb fényképanyag összegyűjtése érdekében fordulunk felhívással a hazai növényfotográfiával foglalkozó közönség felé felhívással. Kérjük a kollégákat, hogy az arra érdemesnek ítélt, látványos és informatív digitális képeiket juttassák el nekünk a vedett.novenyek@science.unideb.hu email-címre. A képek legalább 4 megapixel nagyságúak, jpg kiterjesztésűek legyenek, amelyek elnevezése tartalmazza a taxon tudományos nevét és a készítő nevét. A képek egyaránt lehetnek álló vagy fekvő tájolásúak. Ha egy fajról valaki több képet is küld, akkor a file-névben egy sorszám vagy az állapot jelzése is szerepeljen, tehát például: carex-lasiocarpa-termos-fuzerke-kovacs-istvan.jpg és carex-lasiocarpa-habitus-kovacs-istvan.jpg. Kérjük, hogy a digitális állományok neveiben lehetőség szerint ne használjanak ékezetes karaktereket és a szóközt pedig kötőjellel („-”) helyettesítsék. A beérkező fotók nem mindegyikét fogjuk felhasználni a könyvhöz, de a felhasználni kívánt képek szerzőivel előzetesen írásos megállapodást kötünk a közlés feltételeiről. A beérkezett képek közül szakmai és szerkesztési szempontok figyelembevételével a kötet szerkesztői és az adott fajok szerzője fogják kiválasztani a felhasználni kívánt fotókat. A képeket harmadik félnek nem adjuk tovább.
A könyv gerincét adó fajismertető fejezet szerkezetét három faj példáján az alábbiakban  mutatjuk be. (Ennek célja csupán a tájékoztatás, a térképek, a használt rövidítések és szimbólumok, a tipográfia és grafikai megjelenítés nem végleges.)

 







Molnár V. Attila, Süveges Kristóf & Takács Attila (Debreceni Egyetem TTK Növénytani Tanszék, Debrecen), szerkesztők, vedett.novenyek@science.unideb.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése