2014. július 17., csütörtök

50 éves az IUCN Vörös Listája



Ötven évvel ezelőtt jelent meg először az IUCN (Természetvédelmi Világszövetség) veszélyeztetett fajokat összegző vörös listája. Idén júniusában készült el a lista (The IUCN Red List of Threatened Species) aktualizált, legújabb változata, amelyen már 73 686 veszélyeztetett faj szerepel, amelyek közül 22 103 fajt fenyeget a kihalás veszélye. A lajstromon összesen 606 orchideafaj (az összes ismert faj kb. 2,5%-a) található meg. Közülük kiemelt figyelem övezi a mérsékelt övi elterjedésű papucsorchideákat, amelyek 79 százalékát fenyegeti a kihalás veszélye. Ennek oka elsősorban a növények természetes élőhelyeinek elpusztítása és a vadon élő fajok kereskedelmi célú begyűjtésének terjedése.


http://www.iucnredlist.org/

 

Az európai kosborfélék közül a listán szerepelnek a következő fajok:

Hazánkban is előforduló fajok
Veszélyeztetettségi kategória
LC
LC
LC
LC
Epipactis albensis
LC
Epipactis leptochila
LC
Epipactis muelleri
LC
Epipactis nordeniorum
VU
Epipactis palustris
LC
EN
LC
EN
LC
LC
LC
LC
LC

Hazánkban nem honos európai fajok
Veszélyeztetettségi kategória
VU
Cephalanthera cucullata       
EN
Chamorchis alpina
LC
LC
LC
LC
EN
Epipactis dunensis
DD
Epipactis greuteri
EN
LC
LC
CR
LC
LC
EN
VU
NT
NT
LC
EN


 A Cypripedium calceolus L. széles elterjedésű faj, amelynek állományai nagyrészt stabilak. Az elterjedési terület egyes részein (például hazánkban is) populációi hanyatlanak.

A listán 5 látonyafaj található, a hazánkban is megtalálható (nálunk leggyakoribb) pocsolyalátonya (Elatine alsinastrum) státusza NT (near threatened), állományai csökkenő trendet mutatnak. Ugyanebbe a kategóriába sorolták az E. brochonii-t, míg a LC (Least Concern) kategóriába kerültek az E. ambigua, E. gussonei és az E. macropoda.

Az Elatine brochonii Clav. élőhelyeit számos anthropogén hatás (lecsapolás, túllegeltetés, járműforgalom, valamint a vízgyűjtő területen bekövetkező erózióból adódó üledéklerakódás) fenyegeti.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése