2014. február 19., szerda

Ismét az akácról: nem minden idegenhonos növény invazívA mint arról korábban már többször szó volt itt a blogban, az akáccal kapcsolatban a tömegtájékoztatásban megjelenő információk egy része nem felel meg a valóságnak, tévedésen vagy félreértelmezésen alapul.
Az egyik ilyen, jellemző félreértés forrása az idegenhonos és invazív fajok (özönnövények) összetévesztése, amelynek szép példája látható az Index című internetes hírportál 2014. február 19-ei napi rajzán is:Miért nem lehet egy kalap alá venni az akácot és a krumplit (vagy paradicsomot, paprikát, stb.)?
Azért mert bár egyikük sem őshonos térségünkben, de az akác megfelel az özönnövény definíciójának (özönfajon olyan fajokat értünk, melyek természetes előfordulási területükön kívülre történő véletlen behurcolásukat, vagy szándékos betelepítésüket követően képesek ott megtelepedni és tért hódítani, veszélyeztetve ezáltal az őshonos életközösségek ökológiai egyensúlyát), míg a krumpli, paprika, paradicsom nem képesek hazánkban emberi közreműködés nélkül fennmaradni, tért hóditani és befolyásolni az őshonos életközösségeket.

Emellett ismét hangsúlyozni szeretném, hogy az Európai Unió ominózus rendelettervezetében nincsenek fajok nevesítve (az akác sem!), azokra a tagállamok tehetnek javaslatot. Az érdeklődőknek a témához kapcsolódó korábbi blogbejegyzéseket is ajánlom itt, itt, itt, itt és itt.
Az akácot senki nem akarja kiirtani Magyarországról, aki felelősen gondolkodik, de ez egyszerűen lehetetlen is lenne. (Mint ahogy ez a cél egyébként a parlagfű esetében is tökéletesen irreális – sajnos.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése