2022. december 12., hétfő

Óriásvirágok


Bár számos több méter hosszúságú virágzat is ismeretes a növényvilágban is (például a a jukkafélék, a kontyvirágfélék, a broméliafélék és az orchideák körében), a világ legnagyobb magányos virágait kétségkívül a Délkelet-Ázsiában honos óriásvirágok (Rafflesia fajok) körében találjuk.. Egyes lépviselőik (mint a R. arnoldii és a R. keithii) virágának átmérője az 1 métert is meghaladhatja, tömegük pedig elérheti a 9–12 kilogrammot.


A borneói bennszülött Rafflesia keithii virágainak átmérője elérheti az egy métert

Eddig 18 fajukat írtak le, közülük párnak a leírás óta nyoma veszett, lehetséges, hogy kipusztultak vagy csupán a már ismert fajok változatai lehettek. Még napjainkban is elképzelhető újabb fajok felfedezése. Az óriásvirágok háborítatlan őserdőkben és idős másodlagos erdőkben is előfordulnak. Elég nedvességigényes növények, legtöbbször patakok, folyók környékén láthatók.

Rafflesia pricei-t az 1960-as években gyűjtötték először és 1984-ben írták le a tudomány számára új fajként a Kinabalu-hegyről


A néhány napig nyíló óriásvirág vöröses színével, bőrnemű tapintásával és fajonként eltérő intenzitású, kellemetlen szagával bomlófélben lévő állati tetemeket utánoz és megporzásához döglegyeket csalogat. A virágok öt szirma egy nagyjából káposztafej nagyságú üreges kelyhet vesz körül, amelyen belül találhatók az ivarlevelek. Amilyen hatalmas kifejlődésű a raffléziák virága annál csökevényesebb a testük többi része. Egy szőlőféle lián (Tetrastigma) különböző fajain élősködnek, gombafonalszerű testük szinte egész életét gazdanövényükön belül éli le. Csupán bimbói, virágai és termései emelkednek ki a lián hajtásaiból. Mivel a raffléziák virágai egyivarúak, esetükben az önmegporzás nem lehetséges. E ritka előfordulású és ugyanakkor rövid ideig nyíló fajok esetében a megporzás – és ezáltal a fennmaradás – kulcsa a minél nagyobb – és így a megporzó rovarok számára feltűnőbb, vonzóbb – virág. Ugyanez igaz az esőerdők számos növényére is, miért nincs tehát más növényeknek is hasonló méretű viráguk? A raffléziák gigantikus méretű szaporítószerveik kialakulását parazita életmódjuk tette lehetővé, ugyanis nem a saját, nehezen felépített szerves anyagaikból, hanem másik növénytől „ellopott” tápanyagokból „építik fel” őket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése