2014. január 25., szombat

Kipusztult a nyári füzértekercs Magyarországról?



A nyári füzértekercs (Spiranthes aestivalis) a hazai flóra egyik legnagyobb ritkasága. Atlanti-mediterrán elterjedésű növény, amely Nyugat-Európában forráslápok, síklápok ritka növénye.


Hazánkban mindösszesen két előfordulása vált ismertté. Elsőként Polgár Sándor találta meg Győr város belterületén, az egykori Hlatky-Schlichter-féle téglagyár felhagyott agyagnyerő gödreinek, talajvízközeli pionír felszínein 1935-ben.


A zalai flóra jeles kutatója, Károlyi Árpád olajbányász a Sormás melletti ’Gördövény’ felhagyott homobányájában bukkant rá 1944-ben. Felfedezését 1956-ig nem csak herbáriumi példányokkal, hanem fényképpel is dokumentálta.


A győri előfordulást már az 1950-es években hiába kereste Tallós Pál, a tragikusan fiatalon elhunyt kiváló erdész-botanikus, a termőhelyet beépítették. A sormási lelőhely évtizedekig megvolt, benne Óvári Miklós és Raksányi Zsolt barátaimmal együtt magam is láttam orchideákat, például agár sisakoskosbort (Anacamptis morio) és hússzínű ujjaskosbort (Dactylorhiza incarnata), de a füzértekercset sajnos hiába kerestük... Nagykanizsa városa a növényt látszólag becsben tartotta, ugyanis egy utcát Füzértekercs utcának kereszteltek el, sőt még címernövényi státusza is szóba került.Ennek ellenére a termőhelyen mintegy egy évtizede ’logisztikai központot’ létesítettek, így a faj kipusztulása innen biztosra vehető.


Pár évvel ezelőtt, Bognár János a világhálón tette közzé herbáriumi lapjait. Nagy örömömre ezek között megtalálható volt egy 1994-ben, Szilvágy mellett gyűjtött példány. Ezek szerint tehát a faj mégsem pusztult ki Magyarországról? Mivel a gyűjteményben számos további érdekes florisztikai adat lappangott, felvettem a kapcsolatot Bognár Jánossal és bíztattam, hogy ezeket az igen fontos előfordulási adatokat tegye közzé egy lektorált szakcikkben. Sajnos, ettől elzárkózott, mint elmondta a gyűjteményt oktatási célokra hozta létre. A gyűjteményben található lapok közül több a ’hihetetlen’ kategóriába tartozik, miként az az alábbiakban is látható:

Mégsem pusztult ki az országból a berzenke?

Korábban soha, senki sem észlelte a Beregi-síkon a tarka sáfrányt...

... vagy a Lázbérci-víztározónál az ikrás fogasírt...

 ... vagy a Bükk-fennsíkon az osztrák sárkányfüvet...

... vagy a Bükkben a sápadt ledneket ...

... vagy a tihanyi Aranyháznál a pókbangót ...

... vagy a Villányi-hegységben a füles kosbort ...


Mindezek miatt a nyári füzértekercs újabb hazai előfordulása nem tekinthető bizonyítottnak. De újbóli megtalálása igen nagy jelentőségű volna!!!

2 megjegyzés:

  1. Kedves Attila!
    Nem tudom, megkaptad-e legutóbbi emailem, abban írtam egy lehetséges lelőhelyről Hanságligeten. Mivel már régebben is írtam, kérdezném, járt-e ott valaki azóta? =2-73-ban láttam, kardos madársisakkal együtt egy erdősávban, és befüvesedett dűlőútban.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Géza bátyám!
      Leveled megkaptam, köszönöm. Nem tudok róla, hogy valaki járt volna azóta ott. Nincs róla véletlenül fényképed?
      Üdvözlettel:
      A.

      Törlés