2014. január 7., kedd

Megtalálták a Metlesics-sallangvirágot La Palma szigetén!

A blog 2013. december 14-én kelt, 'Mediterrán orchidea kalauz: Himantoglossum metlesicsianum' című bejegyzésében a következőket írtam: 'Csak a Kanári-szigetekhez tartozó Tenerife szigetén, a Teide vulkán 800–1300 méteres tengerszint feletti magasságban fekvő régióiban fordul elő, Santiago del Teide és Guía de Isora települések környékén.' 
A sorok - szerencsére - elavultnak tekinthetők, mert egy 2013 végén, a Botánica Macaronésica című lapban megjelent cikkben, Rodriguez és Coello arról számoltak be, hogy ennek a roppant veszélyeztetett, lokális előfordulású és kis egyedszámú fajnak új állományát találták a Kanári-szigetek északnyugati tagján, La Palma szigetén. Az állományt 2004-ben találták meg és 2010-ig nyomon követték a kicsiny populáció egyedszámának alakulását: a teljes egyedszáma 10 és 27 példány között, a virágzó egyedek száma 5 és 16 között ingadozott.


Minthogy a faj a legritkább, legveszélyeztetettebb 'európai' orchideák közé tartozik az új előfordulás megtalálása igen nagy jelentőségű. (Éppen ezért sajnálatos , hogy a 2010 szeptemberében benyújtott kézirat késedelmes megjelenése miatt az érdeklődők csak ilyen jelentős késéssel szerezhettek tudomást az adatról.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése