A legtöbb ember nem vesz tudomást
a növények létfontosságú szerepéről a földi Élet fennmaradásában. Bár az első
növényrendszertan gyakorlaton igyekszem ezt elmondani a hallgatóknak úgy
gondolom, hogy mindezt itt sem haszontalan röviden megosztanom.
Hallgatóim nem tartják furcsának, hogy a jövőben játszódó
tudományos-fantasztikus filmek elengedhetetlen színhelye a kietlen, az ember
számára alig elviselhető környezet, amely teljesen nélkülözi a szemünknek olyan
kellemes zöld színt és az életet adó növényzetet.
Pedig a fotoszintetizáló növények
adják életünk alapját. Ök építik fel vízből, ásványi sókból a Napból
érkező fényenergia segítségével azokat a szerves anyagokat amelyek lehetővé teszik
az állati (és beleértve az emberi) életet is. Az emberiség nagyobb részének táplálékát jórészt
néhány növény adja: a rizs, a búza, a kukorica és a burgonya. A növények persze
nemcsak táplálnak bennünket. A fás növények testéből házakat,
bútorokat, közlekedési járműveket, hidakat és sok mást építünk. De a fából tüzet
is rakhatunk, aminél melegedhetünk. Növényekkel fűszerezzük az ételeinket,
díszítjük kertünket és szobánkat. Millióknak hoznak gyógyulást (igaz a
kenderből, mákból és kokacserjéből készült tiltott kábítószereknek is milliók hódolnak). De
más, törvényes növényi eredetű élvezeti szerek is vannak, például a dohány vagy
a különböző növények levéből erjesztett szeszes italok. A bornak pedig még a
palackját is egy növény, a paratölgy kérgével dugaszoljuk le... De a
természetes növényzet az a tényező, amely a kőzetek törmelékéből és saját
testéből létrehozta a mezőgazdasági termelés nélkülözhetetlen feltételét: a
termőtalajt. A növények rostjaiból ruhanemű készül. A hajdan élt növények
testéből keletkeztek fosszilis energiahordozóink a szén, a földgáz és a kőolaj.
Az utóbbiakból a vegyipar által előállított műanyagok is növényi
eredetűek, miként a papír is...
A növények annyira hozzátartoznak az életünkhöz mint a levegő (helyesebben a fotoszintetizláló szervezetek által előállított oxigén), amelynek létét annyira természetesnek vesszük, hogy szinte tudomást sem veszünk róla...
Ha ez a száraz felsorolás valaki
számára nem lenne elég meggyőző, akkor vegye szemügyre az alábbi fényképet:
Most pedig képzeljük el a látott
édességeket liszt [azaz búza (Triticum aestivum)], cukor [tehát cukorrépa
(Beta vulgaris var. altissima) vagy
cukornád (Saccharum officinarum)], fahéj (Cinnamomum verum),
kókusz (Cocos nucifera), mazsola (Vitis vinifera), Mandula (Amygdalus), kakaó (Theobroma cacao) és az orchideák közé tartozó vanília (Vanilla
planifolia) nélkül...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése