2014. január 29., szerda

Dr. Ezéses Géza karrierje avagy tudósok és rágcsálók



Mottó:
A kutatói hivatás szeretetével és tiszteletével ajánlom
 e néhány fricskát mindazoknak,
akik már tudnak saját magukon nevetni.
Vagy legalábbis másokon.
Dévényi Tibor 


Pár napja egy tanítványomnak példálóztam Ezésez Géza valamely tanulságos történetével és döbbentem tapasztaltam, hogy az olyan, általam szállóigének tekintett mondatok, mint a „persze, persze, ezt már az az amerikai mókus, na hogy is hívják, izé - pár éve leírta a Journalban!” vagy „A háromféle kelesztési módszer egyidejű alkalmazásával nagy lélegzetű, terjedelmes és azáltal tekintélyt parancsoló munka alkotható” vagy „A hörcsögkutatás Mekkájába nem visz az ember akármit. Csak ha nincs más” - az újdonság erejével hatottak. Emiatt kiselőadásba kezdtem a műről és szerzőjéről, DévényiTiborról. (Mondanom sem kell tanítványom a névről nem a kémikus-íróra asszociált...).
Éppen ezért úgy gondolom, hogy nem haszontalan ezt a tudományos élet és a kutatói hivatás elé görbe tükröt tartó művet ajánlanom e helyen is. Nemcsak tanulságos, hanem igen időtálló és igazán mulatságos olvasmány!

Az 1975-ben megjelent könyv teljes egészében, szabadon elérhető a világhálón. Az alábbi tartalomjegyzék címeire kattintva megjelenik az adott fejezet szövege:

Tartalom:


Forrás: Dévényi T. (1975): Dr. Ezésez Géza karrierje avagy tudósok és rágcsálók. Gondolat, Budapest.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése