2014. január 17., péntek

Aktuális Flóra- és Vegetációkutatás a Kárpát-medencében X. című konferencia


Immáron tizedik alkalommal rendezik meg az Aktuális Flóra- és Vegetációkutatás a Kárpát-medencében című konferenciát, ezúttal a Nyugat-magyarországi Egyetemen, Sopronban, 2014. március 7–9-én, a NyME Erdőmérnöki Kar Növénytani és Természetvédelmi Intézete szervezésében.



Az online működő jelentkezési lap a konferencia honlapjának bal oldali menüsorából érhető el.

A tervezett előadás- és poszterszekciók: Flórakutatás és flóratérképezés, Vegetáció-kutatás és vegetációtérképezés, Taxonómiai kutatások, Dendrológiai kutatások, Kosborfélék kutatása a Kárpát-medencében, Erdei biodiverzitás kutatása



Az absztraktfeltöltés módosított határideje: 2014. január 31.



A jelentkezés (regisztráció) folyamatos a konferencia megnyitójáig, de a kedvezményes regisztráció határideje január 31-én lezárul.



Az absztraktokat a honlapra történő regisztráció (Előadók regisztrációja) után kérik feltölteni.



A szekciók végleges beosztása, ill. új szekciók felállítása a beérkezett absztraktok alapján történik. A prezentációk szekcióbesorolásáról a feltöltés határidejét követően a szervezők értesítést küldenek. A konferencia legszínvonalasabb posztereit verseny keretében díjazzák.



A konferenciára a szervezők fotópályázatot hirdetnek. A pályázati anyagot a szerző nevével és e-mail-címével a konferencia email-címére várják. Formai követelmény: jpg vagy tif formátumú, maximum 4 megapixel nagyságú digitális felvételek. Beküldési határidő: február 28.


Témakörök:

1. Erdők a Kárpát-medencében (állományképek, élőhelyek, társulások)


2. Magyarország ritka fa- és cserjefajai (habitusfotók, makrofelvételek)



A konferencia vitaestje: „A Nemzeti Atlasz botanikai térképei” címmel kerül megrendezésre március 8-án (pénteken) este.


---------------------------------------------------------------------------------


A fennti felhívást abban a reményben tettem közzé a blogomon, hogy hátha ezáltal is részvételre buzdítok néhány érdeklődőt. Ezután engedtessék meg, hogy néhány szubjektív gondolatot is közreadjak itt.

A konferencia-sorozatot ugyanis szubjektív okok miatt igen fontosnak ítélem, sorsát a szívemen viselem, ugyanis a sorozat ötletgazdái és alapítói ketten vagyunk Vidéki Róberttel. Az első 1997-ben, Debrecenben megrendezett első flórakonferenciát az hívta életre, hogy a flóra- és vegetációkutatók fiatal generációja bemutathassa eredményeit, mégpedig viszonylag csekély regisztrációs díj mellett és oly módon, hogy minden előadás plenáris legyen (tehát a különböző szekciók ne fedjenek át egymással, megnehezítve ezzel a kívánt előadások meghallgatását). Az a tény, hogy a sorozat 14 év elteltével elérkezik a 10. rendezvényhez úgy érzem önmagában is siker. Némely későbbi konferenciákon úgy éreztük, hogy az eredetileg megfogalmazott céljaink nem valósultak meg maradéktalanul. Bevallom a mostani konferencia esetében is sokallom a regisztrációs díjat és ezért egyértelműen a szervező cég – szerintem teljesen felesleges – bevonását teszem felelőssé. Az eddig általunk rendezett konferenciák tapasztalatai alapján nyugodtan kijelenthetem, hogy a hasonló léptékű (200-300 résztvevőt számláló) konferenciák ennél jelentősen olcsóbban megvalósíthatók, ha a szervezési teendőket maguk a szervezők elvégzik (erre tapasztalataink szerint az adminisztrációs időszakban elegendő 1 ember, a konferencia ideje alatt pedig 10-15).



Nem kételkedem benne, hogy a rendezvény hasznos és színvonalas összejövetel lesz és remélem minél több szaktárssal találkozunk Sopronban!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése