2014. január 25., szombat

A 'szellemorhidea'

A bajuszkosbor (Epipogium aphyllum) rászolgolál angol nevére, a 'szellem orchideá'-ra, (Ghost orchid), ugyanis megjelenése szinte megjósolhatatlan. Június és október között szinte bármikor virágozhat, de egy virágaiban legfeljebb egy hétig gyönyörködhetünk. Nagy-Britanniában már többször kipusztultnak hitték, több esetben évtizedekig nem észlelték, majd ismét rábukkantak... Legutóbb éppen 2010-ben.
 

 Legendás arról, hogy legtöbbször csak néhány példányát találják és a legtöbb lelőhelyén csupán egyetlen alkalommal észlelik. Nincs ez másként hazánkban sem, alig hiszem, hogy tucatnyinál többen látták volna hazánkban, ezt tűnékeny növényi szellemet...
A Déli-Bakonyban az 1980-as években találta Galambos István mindössze egyetlen példányát... Ezután több mint három évtizedre nyomaveszett. 2010-ben Mészáros Andrással és Simon Pállal látogattunk el az Ajka melletti Köleskepe-árokba, ahol az akkoriban készülő Magyarország orchideáinak atlaszá-hoz gyűjtöttünk talajmintákat az ottani nőszőfű (Epipactis) populációk termőhelyein. Miközben egy nőszőfű mellett 20 centiméternyi távolságban ástam, egyszer csak furcsa, ismerős rizómákra lettem figyelmes. 

A Bakonyban talált rizómák


... és a rizóma ábrázolása egy antik grafikán

A helyszínen csak sejtettem, de az irodalomban közölt ábrák alapján már teljesen biztos voltam benne, hogy a bajuszvirág még nem virágzó példányaira bukkantunk. Barátaim egy hét múlva visszatértek a helyszínre és immár a virágzó 'szellem' fogadta őket, amit András alábbi fényképe is bizonyít:

 

Az  eseménynek hamar híre ment és a neves hazai természetfotós, Novák László is visszalátogatott Pali kíséretében a lelőhelyre újabb egy hét  múlva. Az előző heti növénynek már híre-hamva sem volt, de egy újabb felbukkant példány kárpótolta őket.

1 megjegyzés:

  1. http://gombamania.blogspot.hu/2013/05/a-szellem.html
    Kedvenceim a csalafinta orchideák.

    VálaszTörlés