2014. január 27., hétfő

Mi fán terem a vanília?



Bár a vaníliáról, szinte mindenki hallott, azt kevesebben tudják, hogy ez a növény is a kosborfélék népes családjába (Orchidaceae) tartozik. Közép-Amerikában honos, ahol az aztékok régóta ismerték és használták. A később érkező hódítók a világ más részeire is behurcolták és ma már Madagaszkár és különböző Délkelet-Ázsiai országok adják a vaníliatermelés javát. A ’vaníliarúd’ valójában a növény éretlenül leszedett és fermentált toktermése. Mivel a növény virágai nem önmegporzók (sőt ön-inkompatibilisek) a termésképzéshez külső pollen vektor szükséges. Őshazájában rovarok végzik virágai megporzását, ám ezek hiányoznak azokon a területeken ahol javarészt termesztik, ezért virágait egyenként, kézzel porozzák meg.
A vanília virágain jól megfigyelhető a kosborfélék vagy orchideák virágainak kétoldali részarányosságáért felelős két alkotó: a belső lepelkör mézajakká módosult tagja és a bibe és a porzók összenövésével keletkezett ivaroszlop (gynostemium).

A Vanilla planifolia virága (forrás

A vaníliából nyert komponensek (mint a vanillin) közkedvelt ízesítői fagylaltoknak, jégkrémeknek és egyéb édességeknek. Ezeknek a termékeknek a csomagolásán gyakran láthatók a közismert ’vaníliarudak’ (azaz termések) ám ezek önmagukban kevéssé mutatósak, így nem egyszer a vanília virágait is használják díszítésként. Ám ezek a legtöbb esetben valójában nem ennek a növénynek a virágai, hanem részben más orchideák vagy teljesen más növények (például liliomok) vagy pedig a művészi képzelet által megálmodott, a valóságban nem létező fantazmagóriák. Az alábbiakban ezek közül mutatunk szerény ízelítőt, de a kedves olvasóktól szívesen veszünk email-en küldött további gyöngyszemeket, és ezeket közre is adjuk a blogban.

A 'vaníliarudak'  prózai látványát itt egy lepkeorchidea (Phalenopsis) hibrid virága hivatott feldobni (bár a szín kétségkívül olyasmi, mint amilyen a vaníliafagylalt szokott lenni... vagy legalabbis majdnem hasonló)

Itt  liliomokat (Lilium) használtak a vaníliás, mégis csokoládészerű szappan reklámozására. Ivaroszlop helyett különálló porzókat (ráadásul hatot) és termőket látunk, nyoma sincs a zigomor szimmetriának. Mindezt kevéssé ellensúlyozza a porzók csokoládészirupba (szappanba) mártása...

 
Hűha... Ez már komolyabb fejtörő! Itt egy liliomszerű külső lepelkör látható (de attól eltérően öttagú) és egy belső, forrt mellékpárta (paraperigonium) szerűség, amilyeneket a nárciszoknál figyelhetünk meg. És ráadásul a közepén kackiásan meredezik néhány ivarlevél. Itt a művész tényleg szabadon hagyta szárnyalni a fantáziáját, nemcsak hogy orchideára, de semmiféle élő növényre nem emlékeztet a virág. (Én a terméknek a jól csengő Frankenstein fantázianevet javasolnám.)

Bár a bejegyzés címét csak költői kérdésnek szántam, de ha már feltettem válaszolok is rá: teljesen mindegy, amilyenre felkúszik vagy felfuttatják. Ugyanis e faj is fánlakó (azaz epifiton), mint az orchideák többsége.

1 megjegyzés:

  1. Kedves Attila!Meg tudná mondani hogy melyik hónapokban terem Madagaszkáron,Ugandában illetve Indonéziában a vanília?

    VálaszTörlés