Az akác üldözésének abbahagyására szólított
fel a mézről szóló irányelvtervezet kedd esti plenáris vitájában
Glattfelder Béla európai parlamenti képviselő.
A magyar méhészek által előállított méz döntő része akácméz,
ezért minden, az akác korlátozására, kiirtására vagy támogatásból történő
kizárására vonatkozó uniós vagy magyar törekvés a méhészek érdekeivel megy
szembe – állítja az EP-képviselő. Ez a tendencia jelentős károkat okoz továbbá
a biomassza termelést választó gazdák számára is. A magyar méhészek ezért
követelik, hogy semmilyen szinten ne üldözzék az akácot - derült ki a politikus
közleményéből.
Eddig a sajtóhír, amelyre az alábbiakban biológusként reagálok.
(Hangsúlyozom, hogy véleményemet szakmai érvek alapján fogalmaztam meg és az
nem értelmezhető politikai állásfoglalásként.)
Ha valaki beleolvas a
Tóth, P. (2013): Magyar Méhészeti Nemzeti Program
Környezetterhelési Monitoring vizsgálat 2012–2013. Országos Magyar Méhészeti
Egyesület
című anyagba nem lesznek illúziói, arról, hogy mennyire
‚fenntartható’ a magyarországi méhészet.
A témát összefoglaló honlap
alján levő linkre kattintva elérhető pdf-ben az anyag.
Néhány fontosabb megállapítás:
Magyarországon folyamatosan növekszik a méhcsaládok száma,
Európában Magyarországon a legnagyobb a méhsűrűség,
A magas méhsűrűség igen komoly mértékben okozója a ‚sanyarú
méhegészségügyi helyzetnek’
A számos méhegészségügyi probléma ellen csak nagyon
szigorúan betartott és komoly vegyszeres védekezés a megoldás (ennyit a
‚biomézről’)
Szóval egyértelmű, hogy a magyarországi méhészet
fenntarthatósága nem az akácon (annak mennyiségén) áll vagy bukik, mert Európán
belül azzal is igencsak jól állunk.
Hogy mennyire?
A Központi Statisztikai Hivatal szerint majdnem 448 ezer
hektárnyi állományunk van belőle (2012, ezzel a fafajcsoportok között vezető
helyen áll). 2000 óta az akáccal borított terület kiterjedése csaknem 75 ezer
hektárral nőtt hazánkban.
A számok nem arról tanúskodnak, hogy az akácnak nálunk
üldöztetésben lenne része, vagy hogy megsínylené azt.
Ugyanakkor nemcsak hazai, hanem európai tapasztalatok is
arról utalnak, hogy az akác monokultúrák a fajgazdagság csökkenését és
fajkészlet megváltozását okozzák. Lásd Benesperi et al. 2012: Biodiversity and Conservation 21: 3555-3568.
’Varietas Delectat’ azaz 'A változatosság gyönyörködtet' –
tartja a latin mondás. A változatosságra az akác nálunk, távol az őshazájától veszélyt jelent.
Nemcsak az élővilág változatosságára, hanem a mézek változatossága is (közízlés
uniformizálódásával, a vásárlói igényeknek egyre inkább az akácméz felé való
fordulásával).
Ha valamit tenni kell és lehet, akkor a sokféle jó mézet
kell propagálni.
Éljen és találjon minél nagyobb piacot a magyar vegyes virágméz!
Az akác kártékony növény, a nitrogén tűrő gyomokon kívül szinte minden faj elpusztul alatta. Sok-sok érték semmisült meg így az alföldi homokon és hegyvidékeinken egyaránt, de ne feledjük, a fekete fenyő és egyéb gyors növekedésű fafajok telepítése sem volt hasznosabb az őshonos vegetációra nézve. Valóban meg kell állítani a terjedését, új ültetvények ne létesülhessenek akácból, és gondoskodni kellene róla, hogy legalább a védett területek mentesítve legyenek tőle. Valahol azonban kompromisszumot kellene kötni, nehogy a selyemkóró legyen az új favorit. Mert ez bizony már most is valós veszélyt jelent.
VálaszTörlésA legfinomabb méz, amit eddig ettem: Gyergyói-medence, helyben "legeltetett" méhek, sehol akác, csak vadvirágok (kakukkfű, zsálya, menta és társaik)
VálaszTörlés