2014. május 1., csütörtök

Boros Ádám Díj 2014

A Boros Ádám díj a hazai botanikusok és vegetáció kutatók legrangosabb szakmai díja, amelyet a kétévente megrendezésre kerülő Aktuális Flóra- és Vegetációkutatás a Kárpát-medencében című konferencián adnak át.
A díjazottak kiválasztása két lépcsőben történt. Elsőként a korábbi díjazottak tehettek javaslatot a jelöltek személyére, összesen 14 jelöltre érkezett szavazat. A második körben a Boros Ádám Díj kuratóriuma (Dr. Bartha Dénes MTA doktora, Dr. Fekete Gábor MTA r. tagja, Dr. Kevey Balázs MTA doktora, Dr. Pócs Tamás MTA r. tagja, Dr. Tóth Albert a Díj alapítója, Dr. Simon Tibor MTA doktora és Dr. Vojtkó András PhD) két-két jelöltre adhatták le a szavazatukat.
Idén a rendezvénysorozat 10.,  Sopronban 2014. március 7–9. között megrendezett eseményén - köszönhetően a Díj alapítója nagylelkű felajánlásának - hárman vehették át a díjat. A díjazottak (ábécésorrendben) a következők:
Dr. Bölöni János a MTA ÖK Ökológiai és Botanikai Intézetének tudományos munkatársa (A hazai erdők több nagytájban végzett vegetációtani és természetvédelmi kutatásáért, a hazai az élőhely-osztályozási rendszer megújításában elvégzett munkájáért, az élőhelyek fotódokumentációjának elvégzéséért és az Á-NÉR kötet szerkesztéséért)
Dr. Papp Beáta a MTM Növénytárának főmúzeológusa (A hazai mohakutatásban elért eredményeiért, a hazai mohaflóra védelméért tett erőfeszítéseiért, szervező tevékenységéért és a balkáni mohakutatásban való aktív részvételéért)
Dr. Sramkó Gábor a Debreceni Egyetem TTK Növénytani Tanszék és az MTA-ELTE-MTM Ökológiai Kutatócsoport tudományos munkatársa (A Matricumban végzett biogeográfiai feltáró munkájáért és a molekuláris genetikai módszerek hazai botanikába való bevezetéséért és széles körű alkalmazásáért).


A díjazottaknak szívből gratulálunk és további sikeres munkálkodást kívánunk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése