2014. április 30., szerda

Az Elatine gussonei kromoszómaszáma és elterjedése Máltán

A ritka, eddig csak Lampedusa, Málta és Szicília szigetéről ismert Gussone-látonya (Elatine gussonei) kromoszómaszámáról és elterjedéséről jelent meg cikk az Acta Botanica Croatica című folyóiratban. (A közlemény szabadon letölthető innen.)

Összefoglalás – Az Elatine gussonei (Sommier) Brullo a Földközi-tenger medencéje központi részének bennszülöttje. Mészkőfelszínek mélyedéseiben kialakuló időszakos tócsákban fordul elő. Bár morfológiája jól ismert, kariológiáját eddig nem vizsgálták, így ez a cikk szolgáltatja az első kromoszóma-szám adatokat a fajról. A szerzők az E. gussonei diploid sejtjeiben 54 kromoszómát találtak, amely eltér a nemzetség legtöbb fajában eddig talált 2n = 36 számtól. A közlemény összefoglalja a faj elterjedéséről rendelkezésre álló ismereteket.A faj lampedusai és szicíliai előfordulásairól további információk és saját készítésű fényképek találhatók itt és itt.

Forrás: 

Kalinka A., Mifsud S., Popiela A. & Achrem M. (2014): Chromosome number of Elatine gussonei (Sommier) Brullo (Elatinaceae) and its distribution on the Maltese islands. Acta Botanica Croatica 73: 267-273.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése