2014. február 8., szombat

Orchideák - bélyegeken

A blogban egy bejegyzés erejéig ugyan érintőlegesen már foglalkoztam a filatélia és az orchideák kapcsolatával, de ezzel úgy érzem messze nem érzékeltettem azt, hogy a kosborfélék milyen jelentős motívumnak számítanak a világ bélyegein. Természetesen lehetetlen mindezt röviden még csak közelítőleg is bemutatni, de hála az Andrássy Péter Tanár Úrtól (Sopronból) kapott szépséges bélyegeknek, mégis kísérletet tehetek erre.
Valószínűleg alig akad ország, ami nem jelentetett meg orchideás bélyegeket és sorozatokat. Magyarországon is több sorozat és blokk került forgalomba, most az egyik legjobban sikerültet mutatjuk be:

 Ezt az 1987-es sorozatot Zombory Éva tervezte.

A Szovjetúnió fennállásának utolsó évében (1991) adták ki ezt a sorozatot, amely kitűnik a virágok élethű és egyszersmind látványos ábrázolásával

A Délkelet-Afrikában található Malawi gazdag orchideaflórájába enged bepillantást ez a datálás nélküli sorozat

Gyönyörű és természethű rajzai és ízléses kivitele igazán vonzóvá teszik 
ezt az ausztrál-szingapúri közös kiadású blokkot

Ezen a vietnámi sorozaton csupa papucsajkú orchidea (Paphiopedilum) látható

Az igen látványos virágú Cypripedium nemzetség fajai számos ország (köztük az azóta már megszűnt NDK és Csehszlovákia) bélyegein megjelennek. Az eurázsiai elterjedésű és nálunk is előforduló Cypripedium calceolus feltűnése távoli, egzotikus országok (mint Madgaszkári Köztársaság vagy Egyenlítői-Guinea) bélyegein azért mégis meglepő.

Az érdeklődőknek ajánlom Lénárd Gábor 'Magyarország természetes élővilága a hazai bélyegeken' című, a Bélyegvilág 2013/3. számában megjelent írását.

2 megjegyzés:

  1. Igazán szép válogatás! Soó professzor öt albumnyi orchidea témájú bélyege a Bélyegmúzeumban van, annak idején én leltároztam, szép feladat volt, minden szempontból. Jó volt viszont látni ezek közül némelyiket itt, illetve az újabb kiadások néhány rendkívül szép példáját. Köszönöm :-)

    VálaszTörlés
  2. Én is köszönöm a szép összeállítást, gyűjtöm a bélyegeket a Világ minden országából!

    VálaszTörlés