2014. augusztus 1., péntek

Növevényezés Veszprémben

Az elmúlt időszakot Veszprémben töltöttem legkedvesebb növevényeimmel: Hangával és Mandulával...

Hát nem gyönyörűek?

Évek óta járok velük szülővárosomban egy játszótérre és az attól nem messze található szökőkúthoz, amelyekhez a Céhház utcán keresztül vezet az út. Wolf és Király éppen ebben az utcából közölte a hazánkban korábban még nem észlelt Euphorbia serpens előfordulását. Cikkük alapján most a lányokkal is felkerestük a növényt és konstatáltuk, hogy korábban mintegy 30 méterre mentünk el az első példányok mellett...

 
 Az Euphorbia serpens a veszprémi Céhház utca járdaszegélyein, burkolókövek közti résekben, útszegélyek repedéseiben szép számmal nőtt, annak ellenére, hogy egy helybeli néni biztosított róla, hogy Ő igyekszik rendszeresen kigyomlálni ezt a gazt. A környéken másutt nem észleltük.

A másik botanikai élményünk szintén Veszprém belterületéhez kötődik. A Kopácsi utca alatti parkban egy karsztforrás felduzzasztásával létrejött mesterséges tavacskában a vízitorma (Nasturtium officinale) állományát találtuk.

A Nasturtium officinale öt foltban, mintegy 10 négyzetméternyi kiterjedésben volt jelen a tóban

E faj jelenlétéről nem tudtam a környéken, így igen megörültem neki. A hónap közepén a tóban található növényzetet  (nagy alga - Cladophora - plakkokkal együtt a vízitormát is) eltávolították.

A tó tisztítását végző úriember elmondta, hogy több mint három autónyi növényi anyagot távolított el.

Nincs kétségem afelől, hogy ettől az egy akciótól a vízitorma még nem tűnt el a területről (az iszapban nyilván maradtak rizómái és magjai), de hosszú távú fennmaradása kétséges.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése