2014. augusztus 29., péntek

A világ leghalálosabb állatai és növényei

Tanulságos áttekinteni, hogy melyek a Föld leghalálosabb állatai, azaz hány embert ölnek meg évente különböző állatok.


Mint az ábráról kiderül, körülbelül ezerszer annyi ember öl meg a cecelégy, mint a cápák. A szúnyogok (illetve az általuk terjesztett betegségek, mint a malária) pedig mintegy hétezerszer több emberi áldozatot követelnek, mint az oroszlánok. A második leggyilkosabb állat pedig az ember. 

Ugyanakkor attól tartok, hogy a növényekhez képest az állatok kezdő gyilkosok. A WHO szerint a dohány (Nicotiana tabacum) körülbelül 6 másodpercenként követeli egy ember életét (azaz évente nyolcszor annyit, mint a moszkítók). A dohány által okozott halálesetek mintegy tizede esik a 'passzív dohányosokra', de a dohány okozza a halálát minden második dohányosnak.

Úgy vélem, hogy ebben a kétes értékű versenyben előkelő helyezést érhetnének el más növények is, mint a
a mák (Papaver somniferum, az ópium és származékainak forrása),
a kokacserje (Erythroxylon coca) és ...
a cukorrépa (Beta vulgaris subsp. vulgaris var. altissima), valamint a cukornád (Saccharum spp., a szacharóz azaz répacukor vagy étkezési cukor forrásai)

Kiegészítés:
Egy kedves (avagy nyájas) Olvasó email-ben küldött megjegyzését ezúton teszem közzé - név nélkül, mivel annak közlésére nem hatalmazott fel.

Tisztelt Szerző!
Köszönettel olvastam a veszélyes élőlényekről írott izgalmas bejegyzését, amely izgalmat azonnal egy szál cigaretta elszívásával próbáltam csillapítani. Elismerésre méltó a különféle élőlénycsoport elfogultságtól (majdnem) mentes listája, azonban hadd legyen szabad felhívnom szíves figyelmét, hogy az orchideák kimaradtak a listáról! Mert kérdem én, mi buzdíthatja jobban a cukorfogyasztás növelésére a fogyasztókat, mint a vaníliás ízesítés??? Kérem, legyen igazságos, és a jövőben a vanília ilyetén veszélyeire tekintettel az orchideákat mint súlyos, emberéletek sokaságát veszélyeztető tényezőt is vegye lajstromba.
Megértő hozzáállását előre is megköszönve maradok kiváló tisztelettel:
 ---
Eddig az idézet.

A fenti lista tehát kiegészítendő a vaníliával (Vanilla planifolia), de  a világhálón az általa okozott halálesetek éves számáról nem találtam megbízható adatokat.

2. kiegészítés:

A világ leghalálosabb 10 növényét közzétevő listán szereplő fajok (olyanok mint a foltos bürök, gyilkos csomorika, leander stb.), attól tartok napjainkban nagyon kevés (szerintem évente néhány vagy néhány tucat) áldozatot szednek... Tanulságos, hogy a legmérgezőbbnek tartott ricinus (Ricinus communis) esetében is olyan kevés áldozat van, hogy 2009-ben arról az emberről, aki öngyilkossági szándékkal ricinusmag kivonatot injekciócott be magának igazságügyi orvosszakértők megállapították és a rangos Forensic Science International című folyóiratban közölték, hogy halálát ricinus mérgezés okozta. (Micsoda meglepetés!)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése