2013. december 14., szombat

Mediterrán orchidea kalauz: Himantoglossum metlesicsianum


Tudományos név: Himantoglossum metlesicsianum (W.P. Teschner) P. Delforge 1999
Etimológia: A faj nevét Hans Metlesics (1944–) osztrák botanikusról, vegetációkutatóról kapta, aki elsőként gyűjtötte. Metlesics nevét további kanári-szigeteki bennszülött fajok is őrzik, mint a Cheirolophus metlesicsii és a Phagnalon metlesicsii.
Synonyma: Barlia metlesicsiana W.P. Teschner 1982.
Magyar név: Metlesics-sallangvirág vagy Metlesics-árbockosbor.
Elterjedés: Csak a Kanári-szigetekhez tartozó Tenerife szigetén, a Teide vulkán 800–1300 méteres tengerszint feletti magasságban fekvő régióiban fordul elő, Santiago del Teide és Guía de Isora települések környékén. A fajnak 2013-ban publikálták új előfordulását La Palma szigetéről.
Virágzási idő: november – január.


Robosztus, magas termetű növény. Legközelebbi rokonától, a Himantoglossum robertianum-tól megkülönböztetik a szárra felfutó levelei. 


Általában kőből rakott falak árnyékos oldalán vagy fügefák alatt fordul elő. Állományai kritikusan kis egyedszámúak.

Érdemes megfigyelni, hogy a  faj mézajkai nem olyan hosszan, sallangszerűen megnyúltak, mint a nemzetség legtöbb fajánál megszokott. Emiatt az ősinek tekinthető jelleg miatt, testvérfajával a Robert-sallangvirággal (H. robertianum) együtt ezért korábban önálló génuszba (Barlia) is sorolták, de a molekuláris filogenetikai eredmények alapján mindannyian közösen egyazon ős leszármazottai, azaz együtt monofiletikus rendszertani egységet alkotnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése