2013. december 13., péntek

Mediterrán orchidea kalauz: kedvcsináló és feladvány

Idén volt a 20 éves évfordulója annak, hogy a dr. Seregélyes Tibor és Raksányi Zsolt hatására elindultunk az első mediterrán orchidea túrára, Törökország Égei-tengeri partvidékére. A most induló bejegyzés sorozatban az azóta tett számos túra során megtalált és lefényképezett (azaz 'letartóztatott') orchideafaj között tallózok, egy-két képpel és rövid szöveges ismertetővel igyekszem bemutatni őket
  
 Kedvcsinálónak a sorozathoz következzen egy szépséges bangó és egy feladvány:  




Tudományos név: Ophrys aesculapii Renz 1928
Etimológia: A fajt Aesculapiusról, a gyógyítás ógörög istenéről nevezték el.
Synonyma: Ophrys renzii (Soó) Soó.
Magyar név: Aesculap-bangó.         
Elterjedés: Görögország bennszülött faja, amely főként a Korinthoszi-öböltől északra fekvő területeken, a Peloponnészoszi-félsziget északi részén, az Attikai-félszigeten és Euböa szigetén fordul elő. Elterjedési területe tehát elég szűk, de populációi gyakran nagy egyedszámúak.
Virágzási idő: Március – május.

... végül a már említett feladvány: 
Ki tudja azonosítani az alábbi képen tömegesen virágzó kosborfajt és a három szimpatikus fiatalembert? A megfejtéseket az email címemen várom, 2013. december 20-áig. A helyes megfejtők között karácsonyi ajándékként kisorsolunk egy 'Növények és emberek, Egy szeretetre méltó tudomány története' című könyvet. Eredményhirdetés: 2013. december 21-én.
 
  
 Mintha tegnap lett volna: Szicília, 1996

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése