2013. december 11., szerda

Új orchideafajt írtak le az Azori-szigetekről


A közigazgatásilag Portugáliához tartozó, de attól 1600 km-nyi távolságban az Atlanti-óceánból kiemelkedő Azori-szigetek (más szigetek hasonlóan) kiváló lehetőséget kínálnak a fajképződés vizsgálatára. A 9 szigetből álló szigetcsoporton mindössze 2 orchideanemzetség képviselői fordulnak elő. Úgy tartják számon, hogy illatos, és éjjelente nektártermelő (szenderporozta) sarkvirágoknak (Platanthera) két bennszülött faja (P. micrantha, P. azorica) fordul elő errefelé. A tanszékünkön idén májusban látogatást tett brit kutató, Prof. Richard M. Bateman és munkatársai a PeerJ nevű online folyóiratban publikálták a szigetek sarkvirágait részletesen és az összes egyéb európai fajjal összehasonlító cikküket. 38 alaktani jellemzőt mértek 30 azori lelőhelyen, összesen 216 példányon, az egyéb európai fajoknak pedig 25 populációban 154 egyedét vizsgálták, és az adatokat sokváltozós módszerekkel elemezték. Az elemzést kiegészítették a virágok fény- és scanning elektron mikroszkópos vizsgálatával. Bár az azori populációk között csak limitált genetikai elkülönülés volt kimutatható, a fenotipikus elemzés nem két, hanem három egymástól elkülönülő taxonómiai egységet tárt fel. Korábban gyűjtött herbáriumi originális anyagok vizsgálata pedig fényt derített arra, hogy a szigetek két fajának elnevezését a kutatók összecserélték: az utóbbi időben P. azorica néven nevezett faj helyes elnevezése a P. micrantha, amelynek kis egyedszámú populációi 8 szigeten, babérerdőkben fordulnak elő. A P. azorica valójában pedig egyike Európa legritkább orchideáinak, csupán São Jorge sziget egyetlen vulkanikus hegygerincén található meg. Az utóbbi időben P. micrantha néven számon tartott faj a leggyakoribb, mind a 9 szigeten fellelhető, ám ezt a fajt mindeddig nem írták le, így a szerzők ennek a P. pollostantha nevet adták. A hírt – megfelelően bulváros címmel: ’Újra felfedezték Európa legritkább orchideáját’ – az Origo nevű hazai hírportál is átvette. Valójában a szerzők sokkal óvatosabban fogalmaznak, és arra a következtetésre jutnak, hogy a Platanthera azorica másik két makaronéziai orchideával (Goodyera macrophylla, Himantoglossum metlesicsianum) együtt a legritkább és legveszélyeztetettebb orchideák Európában.

Nagyon tanulságos elolvasni az Origo cikke alatti olvasói kommenteket, amelyek szemléletesen járulnak hozzá a mai magyar rögvalóságról kialakult képhez.

Forrás:
Bateman RM, Rudall PJ, Moura M. (2013): Systematic revision of Platanthera in the Azorean archipelago: not one but three species, including arguably Europe’s rarest orchid. PeerJ 1: e218

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése