2014. július 8., kedd

Észak-amerikai orchideafajok 'inváziója' Hollandiában

Ezév júniusában Hollandia déli részén, a Lek folyó környékén egy Európában korábban nem ismert orchideafaj, a Spiranthes lucida állományát találták. E fűzértekercs faj Észak-Amerikában (Kanada keleti részén és az Egyesült Államokban) honos, ahol patakok és folyók nedves és meszes partjain, mocsaras területeken fordul elő. Ilyen élőhelyen került elő a Lek mellett is a 21 példányt számláló kis populáció, amelynek 12 példánya virágzott. Az állomány eredetét homály fedi, de a növény betelepülése több évvel korábban kellett, hogy történjen, mivel a virágzó példányok kifejlődéséhez több év szükséges. A faj korábban (május-júniusban) virágzik, mint a nemzetség másik két, fehér virágú európai faja (S. aestivalis, S. spiralis) és azoktól elkülöníti a mézajkán látható élénk sárga  folt. Levelei lándzsásak és fényesek (utóbbi tulajdonságáról kaphatta tudományos fajnevét).Spiranthes lucida habitus (fotó: Rien Shot


Spiranthes lucida virágzatának részlete (fotó: Rien Shot


A Hollandiában 2011-ben először a Twente nevű folyó mellett megtalált másik észak-amerikai füzértekercs, a Spiranthes cernua előfordulása két helyen ismert (forrás)

Minne Feenstra, Bureau Waardenburg és Edwin Dijkhuis Floron írása nyomán

Fontos kiegészítés a Spiranthes cernua európai dísznövényként történő forgalmazásával kapcsolatban.

Utóirat: Észak-Amerikában mintegy százötven éve ismert az eurázsiai Epipactis helleborine előfordulása. A korszak legnevesebb amerikai botanikusa, Asa Gray (1810-1888) úgy vélekedett, hogy a faj őshonos lehet Amerikában és emelletti egyik fő érve volt, hogy egyetlen ismert állománya nem terjed tovább, ahogy a behurcolt fajok szoktak. Nos, azóta jelentősen továbbterjedt, mára az USA északkeleti államaiban, Kanadában és a Nagy Tavak környékén széles körben elterjedt, de a kontinens más területein is ismertek szórványos előfordulásai. Mára az Új Világban egyöntetűen behurcolt fajként tartják számon.

Az Észak-Amerikába behurcolt széleslevelű nőszőfű (Epipactis helleborine) Akron városában (Ohio állam), tóparti, természetközeli településrészen (Szabó István  felvétele)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése