2016. február 4., csütörtök

Megjelent a Moldovai Köztársaság vörös könyvének új kiadása

2015-ben jelent meg a moldovai Vörös Könyv 3. kiadása. Ahogy belelapoztam két orchidea esetében arra lettem figyelmes, hogy a képen nem a bemutatni kívánt faj látható.
 
A fehér madársisak közeli felvétele egy nőszirom (Iris) fajt ábrázol


 

 



 
Az agár sisakoskosbor illusztrációjaként megjelent felvételek az Orchis mascula subsp. signifera-t mutatják be


A kötet borítóján megjelent kép szerintem nem az európai vidrát (Lutra lutra) ábrázolja, hanem valószínűleg állatkertekben gyakran látható ázsiai kiskarmú vidrát  (Amblonyx cinereus)
Annak illusztrálására, hogy e képcserék nem biztos, hogy a szerzők vagy a szerkesztők hibájaként kerültek a könyvbe leírok egy hihetetlen történetet. Jó pár évvel ezelőtt készítettünk a haza élővilágról egy gazdagon és színesen illusztrált ismeretterjesztő könyvet. Ennek megjelenése után hónapokkal a magyarországi nyomda megbízást kapott egy másik volt szovjet tagkörtársaság vörös könyvének kinyomtatására is. A nyomdai dolgozók nem voltak elégedettek a könyv képanyagával és emlékeztek a nemrégiben náluk készült magyar könyvre és úgy gondolták, hogy annak képeivel cserélik ki az általuk gyengének tartott fotókat. A dolog végül azért nem történt meg, mert a nyomdából felhívták a kiadót, hogy engedélyt kérjenek a művelethez… A jószándékú nyomdászokban az fel sem merült, hogy egy ázsiai ország vörös könyvének illusztrálására nem alkalmasak egy magyar könyvben megjelent képek – ha hasonló virágszínű fajokat bemutató fotográfiákat választanak…

Hivatkozás
Cartea Roşie a Republicii Moldova The Red Book of the Republic of Moldova. Min. Mediului al Rep. Moldova, Acad. de Ştiinţe a Moldovei, Grădina Botanică & Inst. – Ed. 3. –Ştiinţa, 2015  492 p.

1 megjegyzés:

  1. csak egy rövid történet ehhez - valamikor egy tematikus, de hazai [brassoi] erdészeti kártevőkről szóló kiadásban kerestem adatokat 3 pajzstetűfaj tápnövényére, élőhelyére vonatkozóan, amikor a képeken sokkoló dolgokat észleltem - első képen - leírás alapján: kikelő ivarérett hím - a fotón pedig egy éppen meg "kikelő" parazitoid [mert ugye ez is szárnyas alak ...] képe szerepelt; majd másik kép - nőstény kagylója alól kimászó első stádiumú lárva, ami sajnos egy atka volt. szembe kell néznünk a "googlizzuk meg a nevét" és a szakmai dilettantizmus erejével.

    VálaszTörlés