2016. február 4., csütörtök

A botanikusok identifikációja és klasszifikációja

Az Élet és Tudomány e heti számában, a ’Tárgyak – történettel’ című rovatban  (a közelgő XI. Aktuális flóra- és vegetációkutatás a Kárpát-medencében című konferencia apropóján) jelent meg Pifkó Dániel tollából az 1912-ből származó ’Kis botanikushatározó’ ismertetése. A határozókulcs 50, a 20. század elején aktív magyar botanikus elkülönítését teszi lehetővé, elsősorban a fejen található szőrzet jellegzetességei alapján, de utalások találhatók az illető füvészek legjellegzetesebb személyiségjegyeire és munkásságukra is. A Klein Gyula (1844–1915) tanári működésének 40. évfordulója alkalmából tartott ünnepi ülésre Szabó Zoltán (1882–1944) által írt szöveg nem nélkülözi a fanyar humort és az (ön)ironikus megjegyzéseket sem. Például a varfű-monográfusként is ismert Szabó Zoltánhoz így juthatunk el a kulcsban:

 
Az érdekes írást mindenkinek jó szívvel ajánlom elolvasásra.
 
Megjegyzem, hogy Carl Linné – miként szinte mindent a világon – a botanikusokat is osztályozta. Philosophia Botanica című, 1751-ben megjelent művében számos ’osztályukat’ felsorolta, például: 7. Collectores (Gyűjtők), 9. Patres (Atyák), 10. Commentatores (Kommentátorok), 11. Ichniographi (Ikonográfusok), 12. Descriptores (Leírók), Monographi (Monográfusok), 14. Curiosi (Ritkaságvadászok), 16. Floristae (Floristák), 17. Peregrinatores (Vándorok), 18. Methodici (Módszertanosok), 19. Philosophi (Filozófusok), 21. Eristici (Érvelők), 22. Physiologi (Élettanosok), 23. Institutores (Oktatók), 24. Systematici (Szisztematikusok), 38. Nomenclatores (Nevezéktanosok).

Az egyes osztályok azután további alosztályokra, majd rendekre oszthatók… A 24. Systematici (Szisztematikusok) osztály például két alosztályra különül el:

25. Heterodoxi Systematici (8 további alcsoporttal)
26. Orthodoxi Systematici (két renddel: Universales és Partiales)

(Persze az osztályozás nem teljesen következetes, mert egyes botanikusok több osztályba is besoroltattak.)

Ez a mű számos változatban letölthető innen. Jó szórakozást kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése