2014. október 10., péntek

Kitaibelia 19(2) - lapzárta után



Az idén a 19. évfolyamába lépett (s így mintegy „nagykorúvá vált”) Kitaibelia című botanikai-természetvédelmi folyóirat életében az idén jelentős változások történtek. A folyóirat eddigi összes számának valamennyi cikke szabadon hozzáférhető a világhálón, megújult és megfiatalodott a szerkesztőbizottság és formailag is megújult a lap. A szerkesztés munkálataiba fokozatosan bekapcsolódott Takács Attila tanítványom immár teljesen átvette a lap szerkesztését. Talán a lap életében történt változásoknak köszönhetően idén annyi cikk érkezett be a szeptember 30-ára meghirdetett lapzártáig, hogy még egy idei szám megjelentetéséhez elegendő anyagunk van.
  

Az idén novemberben nyomdába kerülő füzet a hazai természetvédelem 12 éve elhunyt emblematikus alakjának igyekszik emléket állítani. Bár Palkó Sándor elsősorban madarászként ismert, reméljük, hogy a hamarosan megjelenő megemlékezés elolvasása után azok is megismerik, akik személyesen nem találkozhattak vele.
 
Palkó Sándort legtöbben talán a fenékpusztai gyűrűzőtábor alapítójaként ismerik...


... de sokat tett Zala megye botanikai értékeinek megismeréséért és megőrzéséért is. (A képen éppen őszi füzértekercs fényképezése során segédkezik).
A fényképekért köszönet Palkó Csabának.

A Kitaibelia 19. évfolyam 2. számában megjelenő, eddig elfogadott cikkek a következők (az első szerzők neveinek ábécésorrendjében):



Bátori Zoltán, E. Vojtkó Anna, Erdős László & Vojtkó András: A bükki erdős és gyepes töbrök növényzetének hőmérsékleti és talajnedvességi indikációja 
Farkas Sándor & Molnár V. Attila: Az ‘Év vadvirága’ mozgalom Magyarországon
Jandrasits László & Fischl Géza: Védett növényfajok mikroszkopikus gombái az Őrségi Nemzeti Parkban és környékén
Korda Márton: Újabb adat a magyar adventív flóra ismeretéhez: az Acer opalus Miller subsp. obtusatum (W. & K. ex Willd.) Gams 1925 Magyarországon
Király Gergely, Bohumil Trávníček & Vojtěch Žíla: Egy észrevétlen invádor a magyar flórában: örmény szeder (Rubus armeniacus Focke)
Kovács Dániel: Adatok Magyarország flórájához I.
Malatinszky Ákos, Mravcsik Zoltán & Dedák Dalma: Florisztikai adatok a Cserhát felhagyott szőlőiből
Schmidt Dávid, Nótári Krisztina & Korda Márton: Kiegészítő adatok a Soproni-hegység és előtere flórájához
Sonkoly Judit, Molnár V. Attila & Török Péter: A növényi magtömeg-variabilitás ökológiai háttere és jelentősége (Szemle)
Sonkoly Judit: Adatok Miskolc és a Bükk hegység flórájának ismeretéhez
Szűcs Péter, Csiky János & Papp Beáta: A neofita Campylopus introflexus (Hedw.) Brid. elterjedése Magyarországon
Takács Attila & Molnár V. Attila: A 2013-as év vadvirága: A nyári tőzike (Leucojum aestivum L.)
Takács Attila, Zákány Albert, Gulyás Gergely, Koscsó János & Sramkó Gábor: Florisztikai adatok a Tiszántúl északi pereméről
Tóth István Zsolt: Botanikai adatok Tolnából és Baranyából II.

A lapszámban a következő cikkek fognak helyet kapni az Apró közlemények című rovatban: Pintér Balázs & Barina Zoltán: Az Apium repens (Jacq.) Lagasca Budapesten; Szűcs Péter, Börcsök Zoltán & Kámán Orsolya: A Riccia glauca L. és a Riccia sorocarpa Bisch. előfordulása Barcs belterületén; Vojtkó András & Juhász Tamás: Allium victorialis L. a Vargyas-szorosban (Erdély, Székelyföld), Vojtkó András, E. Vojtkó Anna & Bátori Zoltán: Huperzia selago (L.) Bernh. a Bükk-fennsíkon és más adatok.

Szerencsére a most felsorolt cikkeken kívül számos beérkezett kézirattal rendelkezünk, némelyik esetben a lektorálási és javítási munkák is előrehaladott állapotban vannak. Úgy tervezzük, hogy a lapnak jövő márciusban jelenik meg a következő évi első száma, amelynek lapzártája 2014. december 31-én lesz. E számba várunk még kéziratokat a következő email-címen:


Az idei évben új ’rovat’ is indul, amelyben az előző ’Év vadvirágát’ mutatjuk be egy kismonográfia keretei között. Már most várjuk a jelentkezést, a fennti email-címen, hogy a jövő évi második számban esedékes, a szibériai nőszirmot (Iris sibirica) bemutató kismonográfia elkészítésében mely szaktársak szeretnének közreműködni.



Végezetül ezúton is szeretnénk megköszönni a közreműködő szerzőknek és lektoroknak értékes hozzájárulásukat a lap további működéséhez!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése