A munka során 11 egymástól elkülönült populáció 296
egyedének, összesen 986 virágából gyűjtöttek nektárt, amelyben a cukrok és az
aminosavak mennyiségét nagyteljesítményű anioncserélő kromatográfia segítségével
határozták meg. A nektár összetételét lináris kevert modellek használatával a
populációk talajjellemzőivel és a szaporodási sikerrel kapcsolták. A nektár
összetételében tapasztalt változatosságnak mintegy 20%-a származott a
populációk közötti különbségből, míg a variancia legnagyobb hányada (kb. 45%)
az egyes egyedeken belül a különböző virágok közötti különbségekből. Az egyedek
termésképzési aránya valamint a nektár aminosav és
cukor-tartalma szignifikánsan összefügg. A nektár összetételében tapasztalt, egyeden belüli jelentős
változatosság csökkentheti a szomszédmegporzást és limitálhatja a megporzó
által közvetített gyors szelekciót a nektár összetételére.
Hivatkozás:
Gijbels, P., Van den Ende, W. & Honnay, O. (2014): Landscape scale variation in nectar amino acid and sugar
composition in a Lepidoptera pollinated orchid species and its relation with
fruit set. Journal of Ecology DOI 10.1111/1365-2745.12183
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése