2013. november 12., kedd

Rendkívül érdekes orchideás cikk a Journal of Ecology című lapban

A növények reproduktív sikerét befolyásoló tényezők közül a nektár kémiai összetételében egyedek és populációk között kimutatható változatosságának eddig meglepően kevés figyelmet szenteltek. P. Gijbels és munkatársai végezték az első olyan kutatást, amely során a nektár cukor és aminosav-összetételét vizsgálták egyedi, populációs szinten és populációk között és ennek hatását elemezték egy lepkék által megporzott orchidea, a szúnyoglábú bibircsvirág (Gymnadenia conopsea) termésképzési sikerére. A cikk a Journal of Ecology című folyóirat 2014-es évfolyamában fog megjelenni, de már elérhető a lap honlapján.
A munka során 11 egymástól elkülönült populáció 296 egyedének, összesen 986 virágából gyűjtöttek nektárt, amelyben a cukrok és az aminosavak mennyiségét nagyteljesítményű anioncserélő kromatográfia segítségével határozták meg. A nektár összetételét lináris kevert modellek használatával a populációk talajjellemzőivel és a szaporodási sikerrel kapcsolták. A nektár összetételében tapasztalt változatosságnak mintegy 20%-a származott a populációk közötti különbségből, míg a variancia legnagyobb hányada (kb. 45%) az egyes egyedeken belül a különböző virágok közötti különbségekből. Az egyedek termésképzési aránya valamint a nektár aminosav és cukor-tartalma szignifikánsan összefügg. A nektár összetételében tapasztalt, egyeden belüli jelentős változatosság csökkentheti a szomszédmegporzást és limitálhatja a megporzó által közvetített gyors szelekciót a nektár összetételére.


Hivatkozás:
Gijbels, P., Van den Ende, W. & Honnay, O. (2014): Landscape scale variation in nectar amino acid and sugar composition in a Lepidoptera pollinated orchid species and its relation with fruit set. Journal of Ecology DOI 10.1111/1365-2745.12183

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése