2020. április 4., szombat

Az origo.hu a Fertőzésről


Az origo.hu ismertetést közölt a Fertőzés című 2011-es amerikai filmről:



A filmet a blogomon (másokkal együtt) én is ajánlottam március 16-án:

Érdemes elolvasni az origo cikkét, itt csak két részletet emelnék ki belőle:

Persze, egy ilyen film nem létezhet (létezhetett az Obama-Amerikában) baloldali zöldpropaganda nélkül, de ez már egy más kérdés.

A film utolsó jelenetében fakitermelő buldózer zavarja meg egy denevérkolónia nyugalmát a kínai esőerdőben. (Ez természetes - 2011-es film, Obama újraválasztására készül Amerika, a zöldpropaganda természetesen a szokásosnál is erősebb.) Az egyik menekülő denevér egy sertéstelep tetőszerkezetén megpihenve banándarabot ejt el, az egyik malac pedig megeszi a már megrágcsált gyümölcsöt. A malac később egy makaói étterem konyhájában landol, a frissen vágott hússal dolgozó, a konyháról kiszólított főszakács pedig alaposabb tisztálkodás nélkül fog kezet az egyik vendéggel, a későbbi zéró beteggel.

Eddig az idézetek.

Szerintem már az a megfogalmazás is legalább érdekes, ha kivágják az erdőt (azaz megsemmisítik rengeteg élőlény élőhelyét), azt a név nélküli újságíró „a denevérkolónia nyugalmának” megzavarásaként (és a baloldali zöldpropaganda megnyilvánulásaként) értékeli.

Szerintem a film legfontosabb két mondanivalója:

1) A természetes élőhelyek megsemmisítése és az állatokról emberre terjedő (zoonótikus) betegségek megjelenése között összefüggés van.

2) A világjárványok kialakulásában kulcsszerepe van annak a korábban soha nem látott léptékű és mértékű globális mobilitásnak, amelyet a nemzetközi légiforgalom jelent
Végezetül csak egy gondolat. A jelenlegi helyzetben nyilván a gazdasági szereplők széles köre szenved el óriási károkat. És tartok tőle, hogy a különböző gazdaságélénkítő csomagok segíteni fognak azoknak a  gazdasági szereplőknek,  akiknek komoly szerepe van a jelenlegi helyzet kialakulásán túl például az éghajlatunk korábban soha nem látott sebességű megváltoztatásában. És ezáltal csak újrateremtjük a problémát.

További olvasnivalónak ajánlom LányiAndrás írását.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése