2015. július 31., péntek

Cikk az észak-görögországi salep-gyűjtésről



A Görögország északnyugati részén folyó salep-gyűjtésről jelent meg cikk az Oryx című természetvédelmi folyóiratban. (A cikk letölthető innen.)
Több kelet-mediterrán országhoz hasonlóan Görögországban is jelentős hagyománya van az orchideák gumói gyűjtésének. A gyűjtés és a kereskedelem mozgatórugói azonban változnak az idők során. A szerzők azt vizsgálták, hogy mely fajok és nemzetségek gumóit gyűjtik napjainkban és kiváncsiak voltak arra is, hogy folyik-e a fajok termesztése, miként kerül a piacra a termék és milyen gadasági értéket képvisel. Terepmunka mellett 25 strukturált interjút készítettek gyűjtőkkel, utcai árusokkal és egy gyógynövény-bolt tulajdonosaival. Az eredmények azt mutatják, hogy számos orchidea faj gumóival kereskednek, de egyiket sem termesztik, mindannyit vadon gyűjtik. (Korábban Dactylorhiza-fajok gyűjtését Görögországban nem tapasztalták, mostani gyűjtésüket a szerzők szerint a preferált Orchis és Anacamptis fajok megfogyatkozása idézhette elő.) A Görögországban, Albániában és Törökországban gyűjtött gumókat Észak-Görögországban értékesítik kilogrammonként 55-150 eurós áron. A kereslet növekszik, amelynek okát a hagyományos, az ökológiai és alternatív élelmiszerek irán mutatkozó megélénkülő érdeklődésben, valamint a 2009-es gazdasági visszaesésben látják. Görögország és Albánia érintkező hegyvidékein jelenleg folytatott gyakorlat fenntarthatatlannak tűnik, ugyanis nem tapasztalták az anyagumók visszaültetését és a szerzők úgy látják, hogy a példányok magprodukcióját veszélyezteti, hagy a virágzás idején (a termésérlelés előtt) gyűjtik a gumókat.

A témához kapcsolódó korábbi bejegyzések: Iránnal kapcsolatban ill. Törökországról itt és itt.

Hivatkozás
Kreziou, A., de Boer, H., & Gravendeel, B. (2015): Harvesting of salep orchids in north-western Greece continues to threaten natural populations. Oryx DOI: http://dx.doi.org/10.1017/S0030605315000265


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése