2014. szeptember 3., szerda

Apróságok

Lassan végéhez közeledik a terepszezon, de még mindig lehet érdekes dolgokat találni. Különösen az 'apróságok' körében. 
Az idei év számomra legmeghökkentőbb florisztikai adata, Budapest városának területéről származik. Pintér Balázs találta egy közismert közterület parkjának rendszeresen nyírt pázsitszőnyegében a hazánkban ritka kúszó zeller (Apium repens vagy Heliosciadum repens) állományát... Akit érdekelnek a további részletek a Kitaibelia idén novemberben-decemberben megjelenő számában érdemes lesz utánaolvasnia.

Kúszó zeller Budapest területéről

Persze még virágzó orchideákat is lehet találni. Hogyan? Most leírom a receptet.

1. Keressünk olyan lelőhelyeket, amelyekben nyár (Populus) fajok dominálnak (lehetnek őshonosak éppúgy, mint telepített nemesnyárak). Jó ha a közelben található felszíni vízfolyás (patak, folyó), de nem elengedhetetlen. Ne rettentsen el bennünket az, ha a környék mezőgazdaságilag művelt kultúrtáj.
 
 
2. Az ilyen termőhelyeken - különösen azokban, amelyek nincsenek tele csalánnal és bodzával, hanem inkább nudum (avaros) vagy gyepes foltjaik vannak - keressük a nőszőfüveket! Az elbai és Tallós-nőszőfű esetében még akár októberben is találhatunk virágzó, sőt bimbós példányokat. Aki még nem látta e növényeket ne lepődjön meg: a virágzó példányok is lehetnek igen aprók (akár csupán 4-6 cm-esek).


Persze találhatunk széleslevelű nőszőfüvet és a két fehér virágú hazai madársisak faj terméses példányait is.
Sok sikert!

2 megjegyzés:

  1. Pintér Balázs, a leadott közlemény első szerzője találta a növényt idén tavasszal.
    Azért köszi :)
    A fotó már tényleg onnan van?
    Barina Zoli

    VálaszTörlés
  2. Egy időközben érkezett észrevételnek megfelelően kisebb módosítást tettem a kúszó zellerrel kapcsolatban és kérdésre jelzem, hogy a kép a budapesti helyszínről (Nyulak-szigete) származik.

    VálaszTörlés