2013. október 7., hétfő

Az illatanyagok szerepe egy alpin orchideafaj hangyák általi megporzásában

Az Alpine Botany mű folyóirat 122. évfolyam 1-9. oldalain jelent meg Schiestl F. P. & Glaser F: 'Specific ant-pollination in an alpine orchid and the role of floral scent in attracting pollinating ants' című cikke (DOI:10.1007/s00035-011-0098-0) 
Rövid összefoglalás:
A hangyák ritkán játszanak szerepet a zárvatermők megporzásában. Az utóbbi időben néhány tanulmányban kimutatták, hogy a virágok illata képes elrettenteni ezeket a rovarokat. Ugyanakkor olyan termőhelyeken (például viharosan szeles sziklabérceken), ahol a repülő rovarok kevésbé aktívak a hangyák közreműködhetnek pollen-vektorként. A szerzők ezt a hipotézist tesztelték a havasi törpekosbor (Chamorhis alpina) esetében, amelyről korábban - egyedüliként az európai orchideák körében - azt találták, hogy csaknem kizárólagosan hangyák végzik a megporzását.
Mindhárom vizsgált populációban mindössze két hangyafaj, Formica lemani and Leptothorax acervorum látogatta a kosbor virágait és távolította el pollencsomagjait. E két hangyafaj minden vizsgált lelőhelyen a nagy egyedszámú fajok közé tartozott, de más nem-megporzó hangyák is gyakoriak voltak, amely a specifikus megporzást közvetítő tényező meglétére utal. 
A növény virágmorfológiája legalább egy, gyakori nem-megporzó hangyafajjal kompatibilitást mutatott. A virágok illatanyagát minden esetben 5 terpenoid komponens (β-phellandrene, 1,8-cineole, linalool, α-terpineol és β-caryophyllene) alkotta. Ennek az öt összetevőnek a szintetikus keveréke terepi kísérletekben a Formica lemani faj számára bizonyult vonzónak. Így a Chamorchis alpina virágainak illata, azáltal, hogy csak specifikus hangya-faj(oka)t vonz szerepet játszik a viráglátogatók körének megszűrésében.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése