2016. október 5., szerda

A herefojtó aranka "új" gazdanövényei

A hét végén a berettyóújfalusi régi temetőben figyeltem fel a védett sziki kocsordon (Peucedanum officinale) és pettyegetett őszirózsán (Aster punctatus) élősködő herefojtó arankára (Cuscuta epithymum). Ennek az érdekes, élősködő növénynemzetségnek a gazdanövény-spektrumával és élőhelyválasztásával a közelmúltban foglalkozott Baráth Kornél és Csiky János, akik herbáriumban, valamint terepen végzett kutatásuk során összesen 350 növényfajon találták, de közöttük nem szerepel a most említett két védett faj. Ezt az arankát korábban a sziki kocsordon a gyöngyösi Sár-hegyen találtam, Budapesten, a Szabadság-hegyen pedig a fokozottan védett sápadt ledneken (Lathyrus pallescens) élősködve is észleltem.
Irodalom

Baráth K. & Csiky J. (2012): Host range and host choice of Cuscuta species in Hungary. – Acta Botanica Croatica 71: 215–227.
Baráth K. (2013): A magyarországi Cuscuta fajok gazdaspektruma, gazda- és élőhelyspecifitása. – PhD értekezés. Pécsi Tudományegyetem, Pécs.
Molnár. V. A. (2010): Adatok a Lathyrus pallescens (Bieb.) C. Koch 1841 ismeretéhez. – Botanikai Közlemények (2009) 96(1–2): 57–65.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése