2016. április 2., szombat

Temetői kökörcsinek

A magyar kökörcsin (Pulsatilla flavescens) a hazai flóra fokozottan védett, ritka faja. Jelenleg ismert előfordulásai hazánkban a Nyírségre korlátozódnak, a Bodrogközben a szlovák oldalon (Tarbucka) még napjainkban is megtalálható, de a magyar oldalon úgy tudjuk kipusztult. A 20. század első felének kiváló terepbotanikusa és nagyon jelentős herbaristája Cséke község (ma Lácacséke része) temetőjében bukkant rá és Pulsatilla pratensis var. Zichyi Schur néven közölte (Margittai 1915). Beszámolójában érzékletesen írja le a homoki flóra veszélyeztetettségét és a temető menedék-jellegét:
Forrás:
Margittai A. (1915): A Pulsatilla pratensis var. Zichyi Schur új lelőhelye hazánkban. – Magyar Botanikai Lapok 14: 83–84.
A szóban forgó temetőben már tavaly szeptemberben jártunk, de most ismét felkerestük, hátha túlélte a temetőben a kökörcsin az elmúlt évszázad viszontagságait. Sajnos csalódnunk kellett, sem ezt a fajt, sem a Margittai által még megtalált homoki vértövet (Onosma arenaria) nem leltük. A védett fajok közül csak a rendkívül szívós selymes boglárka (Ranunculus illyricus) előfordulása nyújtott némi vigaszt.
Szerencsére temetőkben három más kökörcsinfaj előfordulását is regisztráltuk.

Gömörben a leánykökörcsint (P. grandis) ...
... és a feketekökörcsint (P. nigricans) találtuk (Nagy Timea felvétele)
  
A Partiumban „vétlen” Molnár Attila (Debrecen) útmutatása alapján
a hegyi kökörcsint (Pulsatilla montana) találtuk (Löki Viktor felvétele).
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése