2023. szeptember 5., kedd

Kutatók Éjszakája 2023

Kutatók Éjszakája 2023.

Két előadást tartok szeptember 29-én a Debreceni Egyetem Élettudományi Épület I. emelet, Növénytani Tanszék, Diószegi Szemináriumi teremben

 

17.00-17.50:

ORCHIDEÁK: A NÖVÉNYVILÁG REKORDEREI, CSALÓI, DROGDÍLEREI ÉS GUMINŐI

Az orchideákról az emberek általában a trópusi esőerdők ritka növényei és dísznövények jutnak eszükbe. Kevesen tudják, hogy nálunk is előfordulnak. Hihetetlenül változatos méretű, színű, illatú virágaik lenyűgözték a korai természettudósokat. Különböző gombák szükségesek csírázásukhoz és életfolyamataikhoz és számos állatcsoport tagjait a legkülönbözőbb módokon tévesztenek meg és vesznek rá virágaik látogatására. A színesen illusztrált, közérthető nyelvezetű, ismeretterjesztő előadás e különleges növények életébe enged betekintést.

 


18.00-18.50:

NÉPI NÖVÉNYISMERET ÉS HAGYOMÁNYOS TUDÁS

Mindössze néhány nemzedékkel ezelőtt az emberek a vadon élő növények sokaságát használták a legkülönbözőbb célokra. Nem csak csemegeként fogyasztották, hanem például sebkezelésre, tetőfedésre, tűzgyújtáshoz, rovarok elriasztására, kézműves termékek készítéséhez is használták őket. Az előadás ezt a napjainkban eltűnőben lévő tudást igyekszik bemutatni és közelebb hozni az érdeklődők számára. 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése