2017. április 15., szombat

Egy járdasziget növényzetének anatómiája

Amint arról korábban beszámoltam, Veszprém belterületén, járdasszigetek nyírott gyepében Siffer Sándor néhány éve jelentős vetővirág (Sternbergia colchiciflora) állományt talált. Tavaly tavasszal ugyaninnen előkerült a szintén védett selymes boglárka (Ranunculus illyricus) erőteljes állománya is.
Úgy tűnik mindkét faj jól érzi magát és terjed, sőt idén tavasszal a pusztai meténg (Vinca herbacea) szépen virító példányai is előkerültek ugyaninnen.

Egy mintegy 2 méter átmérőjű járdasziget 2016 augusztusában, a vetővirág nyílása idején

 
Ugyanaz a járdasziget 2017 áprilisában, a pusztai meténg nyílása idején, a március végi fűnyírózás ellenére zavartalanul termést érlelő vetővirágokkal

De jó lenne tudni, hogy milyen technológiával és honnan származó talajjal hozták létre e járdaszigeteket... Ha szándékosan akarná az ember ezeknek a fajoknak az állományait áttelepíteni, nem vagyok benne biztos, hogy ugyanilyen sikereket érne el...



1 megjegyzés:

  1. Semmelweis Egyetem II. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika - budapest - (klinikák metrómegálló) - van az épület előtt egy háromszögalakú park, ami tavasszal nagyon izgalmas és cifra növényekkel van tele :) - érdemes megnézni egyszer.

    VálaszTörlés