2018. június 22., péntek

Virágzik a 'szellemorchidea'

Az idén jelent meg cikkünk a levéltelen bajuszvirág (Epipogium aphyllum) virágzásának csapadékfüggéséről az Acta Botanica Hungarica folyóirat márciusi számában.
Hazánkban igen ritka faj: 1924 és 2014 között csupán 25 datált megfigyelése ismert 15 település határából. Magyarország a faj elterjedési területének peremén helyezkedik el, ahol csak a hegyvidéki területeken hull jelentősebb mennyiségű csapadék. Ezért a csapadék térbeli és időbeli mintázata korlátozhatja a generatív hajtások kialakulását. Ebben a cikkben összehasonlítottuk egyes, a virágzást megelőző időszakok összegzett csapadékmennyiségét a sokéves átlaggal. A virágzás évét és a virágzás előtti hónapot (de nem a virágzás előtti évet és a virágzó hónapot) szignifikánsan több csapadék jellemzi, mint a többéves átlagos csapadékmennyiség. Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a faj megjelenése Magyarországon csapadékfüggő. A bajuszvirágot tehát az átlagosnál csapadékosabb években érdemes keresni (és monitorozni), mégpedig átlagosnál csapadékosabb nyári hónapokat követően.
Mindezek fényében és a kora nyári időszak csapadékviszonyai figyelembevételével várható volt, hogy a faj idén virágozni fog nálunk. Amint arról Dr. Makádi Sándor értesített június 16-án a Kőszegi-hegységben már virágozva találta. Ez a második legkorábbi hazai észlelés. (Az értesítést és a fényképet ezúton is köszönöm Makádi Sándornak.)
 
Most érdemes a fajt keresni!!
Hivatkozás
Nagy T., Nótári K., Takács A., Malkócs T., Tökölyi J. & Molnár V. A. (2018): Precipitation and timing of flowering in Ghost orchids (Epipogium aphyllum Sw.). – Acta Botanica Hungarica 60(1–2): 223–230.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése