2016. december 7., szerda

KITAIBELIA 21. évfolyam

Lassan befejeződik a Kitaibelia című botanikai-természetvédelmi folyóirat 21. évfolyam szerkesztése és nyomdai előkészítése. (A már korábban megjelent első füzet cikkei itt érhetők el.) Az idei második füzetben (Polgár Sándor emlékszám) a következő cikkek fognak megjelenni:

Schmidt Dávid: Szívvel és alázattal. 140 éve született Dr. Polgár Sándor (1876–1944)
Menzl Anna: Nagyapám, Dr. Polgár Sándor
Schmidt Dávid: Polgár Sándor és az adventívflóra-kutatás. Egzotikus flóraszigetek Győrben a 20. század első felében
Nagy Zoltán, Majláth Imre, Molnár Marcell & Erzberger Peter: A martonvásári kastélypark mohaflórája
Nótári Krisztina, Jakab Gusztáv & Pifkó Dániel: Az egyvirágú here – Trifolium ornithopodioides (L.) SM. – „újrafelfedezése” a Hortobágyon
Bartók Attila, Csergő Anna-Mária, Balázs Ödön, Hurdu Bogdan-Iuliu & Jakab Gusztáv: Rediscovery of Gymnadenia frivaldii Hampe ex Griseb. at its northern distribution limit (Eastern Carpathians, Romania)
Molnár Csaba & Juhász Melinda: Az alacsony libatop (Chenopodium pumilio R.Br.) Zuglóban és új adatok Északkelet-Magyarország idegenhonos fajainak elterjedéséhez
Molnár Csaba, Lengyel Attila, Molnár V. Attila, Nagy Timea, Csábi Miklós, Süveges Kristóf, Lengyel-Vaskor Dóra, Tóth György & Takács Attila: Pótlások Magyarország edényes növényfajainak elterjedési atlaszához II.
Gulyás Gergely, Magos Gábor, Molnár Attila & Horváth Dénes: Aphanes arvensis L. a Crisicumban és más adatok Magyarország flórájának ismeretéhez
Apró közlemények

A számban megjelenő cikkek hamarosan elérhetők lesznek a folyóirat honlapján, a nyomtatott kötet 2017. januárjában fog megjelenni.  Kérjük azokat az előfizetőket, akiknek a címe az utóbbi egy évben megváltozott, hogy az új postacímüket tudassák velünk a következő címen:


Ugyanezen a címen várjuk a kéziratokat a 22. évfolyam 1. füzetbe (Felföldy Lajos emlékszám), 2017. március 15-éig.

Végül néhány szó arról, hogy miért érdemes a Kitaibelia-ban publikálni?

1.) Folyóiratunk honlapján teljes körű (bárki számára hozzáférhető és regisztrációhoz nem kötött), ingyenes hozzáférést biztosít a megjelent közleményekhez – remélve, hogy ezáltal elősegíti a megjelent információk közkinccsé válását és hasznosulását

2.) Célunk az, hogy a beérkezett kéziratok tárgyilagos és elfogulatlan bírálaton essenek át – mégpedig a lehető leggyorsabban. Az utolsó 6 számában összesen 80 lektorált közlemény jelent meg. E kéziratok esetében a benyújtástól az elfogadásig eltelt napok mediánja 45 volt (±89). Ez azt jelenti, hogy a kéziratok elfogadásáig a benyújtástól átlagosan másfél hónap telt el.


Évfolyam (füzet)
Megjelent lektorált közlemények száma
A benyújtástól az elfogadásig eltelt napok száma
Medián
Átlag
Szórás
19 (1)
16
45
69
89
19 (2)
16
67
93
81
20 (1)
15
42
68
96
20 (2)
10
27
28
19
21 (1)
12
75
98
84
21 (2)
9
30
27
16

3.) Lehetőséget biztosítunk a közleményekhez tartozó függelékek online-megjelenésére (adatok, ábrák, fényképek), terjedelmi megkötés nélkül és színesben.

4.) A megjelent cikkek CrossRef DOI-val vannak ellátva, ennek következtében egyrészt a cikkei feltöltésre kerülnek az MTA REAL repozitóriumba (ezáltal is biztosítva a cikkek elérhetőségét, ha a folyóirat honlapja elérhetetlenné válna). Másrészt az irodalomjegyzékében szereplő, CrossRef DOI-val rendelkező cikkekre link mutat a cikkek online verziójában. (Ez azt jelenti, hogy ha valaki egy internet-kapcsolattal rendelkező számítógépen böngészi a folyóirat letöltött pdf-formátumú cikkeit, akkor az egyes irodalmakra rákattintva közvetlenül és gyorsan eljuthat a hivatkozott forráshoz és nem kell keresgélnie.)

5.) Azok a szerzők akik számára fontos, hogy cikkeik bekerüljenek a Magyar Tudományos Művek Tárába, bizonyára örömmel veszik, hogy a Kitaibelia-ban ezután megjelenő cikkeik feltöltésével nem kell bajlódniuk, mert ez központilag megtörténik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése