2015. november 4., szerda

Közvélemény-kutatás - Journal of Ecology borító

Az egyik vezető ökológiai folyóirat, a Journal of Ecology elfogadta közlésre a ’Higher seed number compensates for lower fruit-set in deceptive orchids’ című cikkünket (szerzők: Sonkoly J., E. Vojtkó A., Tökölyi J., Török P., Sramkó G., Illyés Z., Molnár V. A.). Az elfogadott közlemények szerzőinek lehetősége van javasolni képeket az újság borítójára. Készítettem 8 különböző tervet, amelyet az alábbiakban adok közre és egyúttal közvélemény-kutatást indítok (itt a bejegyzés mellett), hogy a blog olvasóinak melyik nyeri el legjobban a tetszését.

Végül némi információ a képek tudományos hátteréről ill. kapcsolódásukról a közleményhez:

Az első kép egy szexuálisan megtévesztő bangó-virágot mutat, látszanak az ivaroszlopból eltavolitott pollencsomagok es a bibefeluletre tapadt rengeteg pollen.

A 2-6. kép nektárt nem termelő (csaló) kosborfajokat mutat be megtévesztett megporzóikkal.

A 7-8. kép pedig arra utal, hogy a nagy számban termelődő, igen kis méretű és jól terjedő magjaikkal az orchideák képesek kolonizalni olyan szokatlan élőhelyeket, mint például leomlott meszes habarcs törmelék vagy közutak szegélyei és padkái.

És itt vannak a jelöltek:


Első
 
Második
 
Harmadik
 
Negyedik


Ötödik
 
Hatodik
 
Hetedik
 
Nyolcadik

Természetesen fontos tudni, hogy egyáltalán nem biztos, hogy a mi cikkünkhöz kapcsolódó képek közül választják ki a szerkesztők a borítót díszítő képet. Tehát az egész közvélemény-kutatás csak játék, amelyre igen ritkán van módunk. Ha jól számolom ez lesz ebben a nagy múltú lapban magyar szerzőktől megjelent ötödik cikk. A korábbiak:
 
Padisák, J. (1992). Seasonal Succession of Phytoplankton in a Large Shallow Lake (Balaton, Hungary) - A dynamic approach to ecological memory, its possible role and mechanisms. Journal of Ecology 80: 217–230.
Oborny, B. (1994). Growth rules in clonal plants and environmental predictability--a simulation study. Journal of Ecology 82: 341–351.
Magyari, E., Sümegi, P., Braun, M., Jakab, G., & Molnár, M. (2001). Retarded wetland succession: anthropogenic and climatic signals in a Holocene peat bog profile from northeast Hungary. Journal of Ecology 89: 1019–1032.
Molnár V., A., Tökölyi, J., Végvári, Z., Sramkó, G., Sulyok, J., & Barta, Z. (2012). Pollination mode predicts phenological response to climate change in terrestrial orchids: a case study from central Europe. Journal of Ecology 100: 1141–1152.
Végezetül még egy érdekesség: az eddigi öt 'magyar' J. Ecol. cikk közül négynek első szerzője hölgy...
 
 


 


3 megjegyzés: