2016. szeptember 23., péntek

Emlékezés Lenkey Béla Tanár Úrra

A hét végén Gömörben jártam és az ottani fejfás temetőket vizsgáltam. Számos faluban találkoztam Lenkeyek sírjaival és természetesen eszembe jutott néhai Dr. Lenkey Béla, a Debreceni Egyetem Mikrobiológiai és Biotechnológiai Tanszékének nyugalmazott egyetemi docense, a Kossuth Lajos Tudományegyetem Baráti Körének elnöke. Tanár Úr másfél évig tartó súlyos betegség után, életének 73. évében, idén június 3-án hunyt el.
 
A Baráti Kör bükki papucskosbor néző kirándulását szervezte tavaly, amikor találkoztunk és ekkor számolt be arról, hogy életében először orchideát Szuhafő temetőjében látott, az 1960-as években.
A növényt most sikerült (száraz kórós állapotban) megtalálni és azonosítani.

A bíboros kosbor (Orchis purpurea) kórója Szuhafő temetőjében,
fél évszázaddal azután, hogy ott Lenkey tanár úr látta
Igazi közösségi ember volt. Hálás szívvel gondolok vissza Rá, mint az egykori levelezős terepgyakorlatok, a KLTE Baráti Körének előadásai és az ún. kerítés-tárlatok fő szervezőjére, ötletgazdájára, „motorjára”. Ezúton is köszönöm támogatását, amellyel szűkös időszakokban Kitaibelia című folyóiratunkat is támogatáshoz segítette. Köszönöm, hogy a – mikrobiológusnak és botanikusnak egyaránt igen kedves – „Megérett a bodzafa” című népdalt Tőle hallhattam, megtanulhattam.

1 megjegyzés:

  1. Sajnálattal értesültem Tanár úr haláláról. Régi nyári kémia-biológia felvételi előkészítők szervezőjeként ismertem meg. Szinte naponta találkoztunk a Kémia Épület "hátsó liftjére" várva, mindig váltottunk pár kedves szót. Isten nyugtassa.

    VálaszTörlés